koljka i sašenjka

KOLJKA I SAŠENJKA

Uglješa Šajtinac
Posle dve čitane i nagrađivane knjige priča i više od deset godina posle romana Sasvim skromni darovi, koji je objavljen u nekoliko izdanja i za koji je autor dobio Evropsku nagradu za književnost, Uglješa Šajtinac je napisao roman Koljka i Sašenjka, neobičnu i nesvakidašnju knjigu u kojoj se pripoveda o savremenoj banatskoj svakodnevici u kojoj se u svesti dvoje junaka neprestano ukazuju dve privilegovane figure.Jedna je iz intimnog okruženja, to je nedavno preminuli rođak Koljka, iza koga su ostale stvari i uspomene.Drugo je Sašenjka, u kome čitaoci odmah prepoznaju velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina.
Iako odsutni iz stvarnosti, i Koljka i Sašenjka su deo razgovora, ličnih i čitalačkih iskustava, oni prema kojima se meri svakodnevi život.

Šest romana u finalu 69. NIN-ove nagrade

19.01.2023.

Knjige Danice Vukićević, Milana Tripkovića, Gorana Petrovića, Mirjane Drljević, Uglješe Šajtinca i Marijane Čanak uvrštene su u najuži izbor za roman godine. Žiri će u ponedeljak, oko podneva, saopštiti ime 69. laureata najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja. Detaljnije

Pošalji