razgovori sa francuskim istoričarima

RAZGOVORI SA FRANCUSKIM ISTORIČARIMA

grupa autora
"Razgovori sa francuskim istoričarima" vode nas na fascinantno putovanje Mediteranom, koje je inspirisalo istraživanje ključnih trenutaka i ličnosti. Autori nas vode kroz vlastita iskustva, istražujući bogato nasleđe i arhive Dubrovnika (Raguze), gde su pronašli dragocene dokumente o pomorskim osiguranjima, trgovini, i životu u XVI veku. U ovoj knjizi, ime Filipa II se pojavljuje kao centralna figura, a čitaoci će biti svedoci autentičnih doživljaja autora dok oživljavaju romansirani život ovog istorijskog lika. Putovanje kroz Mediteran postaje ključ za razumevanje šire slike, sa Fernanom Brodelom kao vodičem koji donosi perspektivu koja seže daleko u prošlost. Kroz razgovore sa francuskim istoričarima poput Marsela Mosa, Levija-Strosa i Žorža Dibija, čitatelji će dobiti uvid u razvoj humanističkih nauka, od geografije do antropologije, istražujući pejzaže, materijalne strukture i kulturne fenomene. Ova knjiga pruža jedinstvenu priliku da se zaroni u svet istraživanja i spoznaja, otkrivajući tajne Mediterana i istorije kroz raznovrsne perspektive francuskih istoričara.

Mediteran godinama i godinama zaista nisam nalazio. Lako sam našao Filipa II, njegove odnose sa Francuskom… Mogao sam stvarno da napišem romansirani život Filipa II. Onda sam jednog dana otišao u Dubrovnik (Raguza), čiji divni arhivi sadrže dokumente o pomorskim osiguranjima, brodskom prevozu (les nolis), trgovačka pisma, o teretnim jedrenjacima iz XVI veka, dakle ceo Mediteran. Ne znam šta bih radio da nisam bio u Dubrovniku.

Fernan Brodel (1902–1985)

Kada sam bio student, dominantna humanistička nauka bila je geografija, kojoj mnogo dugujem, i bez sumnje mojoj naročitoj želji da proučavam globalne fenomene. Moji učitelji su me naučili da čitam pejzaž, to jest nerazlučivi skup u koji se uklapaju mnogi elementi od kojih su neki materijalni, dok drugi spadaju u ritual, pravo, verovanje. (…) Nakon geografije, istraživanja, metodi i rezultati u oblasti antropologije su mi suštinski pomogli. Marsel Mos, Levi-Stros i afrikanisti na terenu pomogli su mi da upotpunim studije materijalnih struktura, seoske ekonomije; ohrabrili su me da proučavam porodicu, brak, seksualnost, sistem mišljenja u srednjovekovno doba.Žorž Dibi (1919–1996)

Pošalji