novo
kletvenik

KLETVENIK

Biljana Gojković
Biljana Gojković nas u knjizi Klevetnik vraće u vreme srpske kneževine pod bugarskom vlašću, odnosno 200 godina pre Nemanjića, donoseći pred čitaoce intrigantnu priču koja prikazuje sukob dva brata za mesto na prestolu, ali i komplikovan ljubavni odnos mladog Pavla Brankovića i prelepe Višeslave.

Dvesta godina pre Nemanjića
Kako je nastajala Srbija
Bugarska vojska je svom silinom napala srpske teritorije i tako se početkom X veka srpska kneževina suočila sa neizbežnim i jezivim porazom...
*
Pošto je na prevaru zarobio srpskog velikog kneza Petra Gojnikovića, iz dinastije Višeslavić, bugarski car Simeon sa svojom brojčano nadmoćnom vojskom zauzima Hvosno, a na presto u Rasu postavlja svog kletvenika Pavla Branovića. Došavši u Srbiju, Pavle konačno ostvaruje svoj najveći dečački san, koji se ubrzo pretvara u pravu noćnu moru.

Mladi vazalse suočava sa nepoverenjem svojih podanika i otvorenom pobunom vlastele, na čijem čelu su najmoćnije velmože kneževine. Život mu dodatno otežava i zaljubljivanje u prelepu, mudru i ponosnu Višeslavu, koja za njega ne želi da čuje i koja ga prezire jer ga smatra krivcem za nesreću i propast svog naroda.Vrhunac nevolja započinje kada iz Carigrada neočekivano doputuje Pavlov brat od strica Zaharije, koji takođe polaže pravo na presto.Oslanjajući se na priču koja je započela romanom Veliki knez, okosnicu radnje Kletvenika čine položaj srpske kneževine pod bugarskom vrhovnom vlašću, intrigantni, strasni i nadasve komplikovani ljubavni odnosi i sukob dva pretendenta na presto.

Pošalji