katkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu

KATKAD JE DOBRO PROČITATI NEKU KNJIGU DA NE ISPADNETE GLUPI U DRUŠTVU

Srđan Dragojević
"Katkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu" je zbirka izabranih pesama autora Srđana Dragojevića, poznatog po svojim filmskim delima, ali malo poznatog kao pesnik. Prvi put izdata 1994. godine, ova zbirka pesama pruža uvid u Dragojevićevu poetsku stranu. Pesme su napisane tokom osamdesetih godina prošlog veka, u poslednjoj mirnodopskoj deceniji SFRJ. Iako zbirka nije jugonostalgična, ona oživljava duh tog vremena i mladalački bunt. Autor se, uz blagu autoironiju i hipertrofiranu samouverenost, podsmeva autoritetima i okoštalim normama, ističući važnost umetnosti kao ključnog elementa izražavanja. Ove pesme su zanimljiv pogled na umetničku stranu poznatog filmskog autora i pružaju čitaocima priliku da zavire u njegovu poetsku kreativnost.

Srđana Dragojevića uglavnom znate po njegovim filmovima, malo ko zna da je pisao i poeziju – autor je tri zbirke pesama, a za Knjigu akcione poezije dobio je nagradu „Branko Radičević“ 1986. godine.

Katkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu zbirka je izabranih Dragojevićevih pesama koja je prvi put izdata 1994. Ove, 2023. godine donosimo vam je uz novi predgovor autora.

Pesme iz ove zbirke napisane su osamdesetih godina prošlog veka, u poslednjoj mirnodopskoj deceniji SFRJ. Ova zbirka nije jugonostalgična, ali ipak oslikava duh tog vremena i mladalački bunt – uz blagu autoironiju i hipertrofiranu samouverenost, autor se podsmeva autoritetima i okoštalim normama, uveren u to da je umetnost ono što je važno.

Pošalji