ka osmehu evrope

KA OSMEHU EVROPE

Jelena Marićević Balać
Ka osmehu Evrope" je duboko analitička monografija autorke Jelene Marićević Balać, koja istražuje zajedničke niti savremenog srpskog, poljskog i češkog pesništva. Autorica se bavi težnjom pesnika ka prevazilaženju fragmentarnosti sveta i uspostavljanju celovitosti, bilo da je reč o kulturnom jedinstvu Evrope, prevazilaženju političkih podela između Zapada i Istoka, među slovenskim narodima ili romantičarskoj sintezi prirode i kulture. Kroz obuhvatno istraživanje, prof. dr Gorana Raičević otkriva uticaj najznačajnijih srpskih, poljskih i čeških pesnika XX veka na jedni druge, dok se prof. dr Zoran Đerić divi celovitosti ove studije, ističući njenu analitičku dubinu i značaj u proučavanju savremenih poetskih opusa. "Ka osmehu Evrope" predstavlja dragocen doprinos razumevanju i povezivanju različitih kulturnih tradicija u kontekstu evropskog pesništva.

Zajednička tačka u kojoj se ukrštaju savremeno srpsko, poljsko i češko pesništvo je težnja ka prevazilaženju fragmentarnosti sveta i uspostavljanju celine, bilo da se radi o kulturnom jedinstvu Evrope, prevazilaženju političkih podela između Zapada i Istoka, samih slovenskih naroda, ili romantičarskoj sintezi prirode i kulture.
Prof. dr Gorana Raičević Monografija Ka osmehu Evrope je celovita, analitička studija, kojom je obuhvaćeno pesništvo najznačajnijih srpskih, poljskih i čeških pesnika XX veka, kao i niz drugih, savremenih poetskih opusa, u kojima je vidljiv ili moguć uticaj, recimo pojedinih poljskih pesnika na srpske, odnosno pojedinih čeških pesnika na srpske pesničke savremenike i obratno.Prof. dr Zoran Đerić

Pošalji