kineski car

KINESKI CAR

Tilman Ramštet
Nagrađeni roman Kineski car nemačkog pisca Tilmana Ramšteta nesvakidašnji je vodič kroz Kinu. Kada Kitova porodica odluči da časti dedu putovanjem života, on će, na opšte čuđenje, izabrati Kinu i zamoliti unuka da krene za njim. Planovi će se izjaloviti i nijedan od njih dvojice neće otići na putovanje, što neće sprečiti Kita da to putovanje izmisli.

Roman Tilmana Ramšteta je hram, farsa, on odaje počast mašti, jer mašta odaje počast ljubavi prema životu. „Kineski car“ je roman zbog kog ćete promašiti pravu stanicu, pravi grad, pravi tramvaj, propustiti da spavate, da odete u kupovinu, roman iz kog ne možete da izađete usled brzine kojom vas zgrabi, začara i protrese, jer se iza šaljive, nakićene fasade krije duboka i prijatna istina, u kojoj sedi Buda, večno probuđeni.

Tilman Ramštet, KINESKI CAR

13.12.2019.

Roman ,,Kineski car” počinje scenom u kojoj se narator, Kit Štaperfenig krije ispod svog stola. Tu je proveo proteklih deset dana, tako zbijen da niko ko bi provirio kroz prozor ne bi mogao da ga vidi – a ne u Kini, gde njegova porodica veruje da se nalazi, zajedno sa dedom. Detaljnije

Pošalji