kataloniji u čast

KATALONIJI U ČAST

Džordž Orvel
"Kataloniji u čast" Džordža Orvela, nam donosi svedočanstvo iz prve ruke o mukama i strahotama Španskog građanskog rata, preludijuma za najveći ratni sukob svih vremena.

KATALONIJI U ČAST nam donosi svedočanstvo iz prve ruke o mukama i strahotama Španskog građanskog rata, preludijuma za najveći ratni sukob svih vremena.
Orvel je svoja uverenja izložio u najvećoj mogućoj probi - neposredno se uključio u borbu za ono do čega mu je stalo i možda još važnije, protiv onoga za šta je bio siguran da je apsolutno zlo. Pored izvanrednog prikaza mutnih političkih radnji u kojima je stradanje običnih ljudi tek kulisa i paravan, knjiga pruža uvid u život španskog naroda, u mentalitet i samu dušu tih izuzetnih i jedinstvenih ljudi.
Posle svih užasa političkih progona koje je orkestrirala Komunistička internacionala u svojoj apsurdnoj i protivrečnoj težnji da zapravo „zaustavi revoluciju”, posle teške rane koju je zadobio, posle oskudice i očaja turobnih dana na frontu i u zaleđu fronta, pisac se ipak ne vraća u Englesku kao ogorčen i razočaran čovek, nego kao neko ko je svestan da je učestvovao u nečemu veličanstvenom i da je učestvovao na pravoj strani. Ako se uopšte može zamisliti najbolji prikaz rata i podeljene Evrope tog vremena, onda je to knjiga nastala iz Orvelovog iskustva.

Pošalji