kalendar maja

KALENDAR MAJA

Zoran Ferić

Ekipa nekadašnjih maturanata, danas skoro sedamdesetogodišnjaka, odlučuje da ponovi svoje matursko putovanje brodom, na relaciji Opatija-Zadar. To je okvir i to je „sadašnjost“ u kojoj se, tokom nekoliko iz više razloga nimalo idiličnih dana, zapliću i raspliću nekadašnje antipatije i simpatije, razotkrivaju međusobni odnosi i stavlja tačka na iluziju kako se neke stvari mogu ponoviti, čak i kao kratkotrajni eksperiment. Ta je okvirna priča na neki način priča o starosti, onom razdoblju u životu čoveka koje navodno donosi smirenje i mudrost, premda upravo to ova Ferićeva varijanta itekako demantuje.

Narator i glavni lik je jedan od njih, ginekolog Tihomir Romar, čija je životna priča od ranog detinjstva do ukrcavanja u ovaj brod zapravo središnja i fabularna deonica romana. Mada je u samom jezgru te glavne priče ljubavni zaplet, velika, tragična, neobična i pomalo devijantna ljubavna priča Tihomira i nekadašnje školske drugarice Senke, Ferić se ne zadovoljava samo tim žanrom, već vrlo ambiciozno uobličava složenu pozornicu na kojoj se ona odvija. Vrhunsko delo jednog od najboljih regionalnih autora za koje je sasvim zasluženo osvojio sve najvažnije književne nagrade u Hrvatskoj.

„Uprkos obimu, uprkos kvalitetu, ima nečega zarad čega se ovaj roman opire tome da bude „veliki“ u nekom iole konvencionalnom smislu. Valjda je isuviše ferićevski uvrnut i apartan, nekako odviše ne-epski, šta li? No, pisac može spokojan čekati famozni „sud vremena“: ova je knjiga važan, totalno osebujan trenutak hrvatske i „regionalne“ proze, knjiga kojom je autor otputovao u tamne predele gde je malo koja spisateljska južnoslovenska noga kročila... Pa se još eno i vratio odande, i nije mu ništa!“
Teofil Pančić, Vreme

Pošalji

KALENDAR MAJA

Izgubiti Juliju
★★★★★
02.07.2022.
Počeću sa Bravo! Bravo za temu, koja je tako životna, originalna. Kada dodjemo u neke godine pa se okrenemo iza sebe i pustimo sećanja napolje. Onda se pojave ljudi, dogadjaji i pitamo se jel stvarno tako bilo? I na ruzno se osmehujemo sa setom, lepo ponovo prozivljavamo. Tako nas Feric vodi kroz ovu divnu knjigu. Mladji citaoci mozda nisu bas osetili toliku kolicinu emocija koju ovaj covek ostavi na ovim stranama. Bravo za profilisanje svih pomenutih likova, originalnim docaravanjem situacija, drustvenih prilika jednog vremena. Zapocinje pricu u zemlji koje vise nema, a zavrsava u zemlji koja se u medjuvremenu iznedrila. Ko nije ziveo u prethodnoj imace mnogo toga da nauci. Bravo za ljubavnu pricu koja prozima ceo roman, sa velikim bumom na kraju. Veliko bravo za samokritičnost glavnog lika koji nam priča priču. Sve svoje mane i nedostatke nam daje na dlanu. Bravo za ovaj roman, svaka generacija ce ga doziveti na svoj nacin, ali neka bude obavezno štivo.