kako ostati hladan i pribran

KAKO OSTATI HLADAN I PRIBRAN

Lucije Anej Seneka
Izvanredni novi prevod Džejmsa Roma, odabranih odlomaka eseja Kako ostati hladan i pribran, predstavljen uz učen uvod i originalni latinski tekst, nudi čitaocima bezvremeni vodič za izbegavanje i izlaženje na kraj sa besom. Senekine misli o besu nisu nikada bile relevantnije nego danas kada necivilizovano ophođenje sve više boji javne debate.

U svom eseju O gnevu (De ira), rimski stoički mislilac Seneka (4. godina pre nove ere – 65. godina nove ere) tvrdi da je gnev najdestruktivnija od svih strasti: „Nijedna kuga nije više koštala ljudsku rasu.“ Ovo dokazuje i njegov sopstveni život koji je jedva uspeo da sačuva pod jednim gnevnim imperatorom, Kaligulom, a koji je i izgubio pod drugim, Neronom. Ovaj izvanredni novi prevod odabranih odlomaka eseja, predstavljen uz učen uvod i originalni latinski tekst, nudi čitaocima bezvremeni vodič za izbegavanje i izlaženje na kraj sa besom. Živopisno ilustruje zašto je ova emocija toliko opasna i zašto i pojedinci i društvo imaju ogromne prednosti od toga da ga kontrolišu.
Uz svoj nepregledni retorički arsenal, uključujući primere iz istorije (posebno Kaliguline užasne vladavine), anegdote, doskočice i veličanstvene uzlete elokvencije, Seneka iznosi svoj slučaj protiv gneva sve jače. Kao strastveni propovednik koji govori o vatri i sumporu pakla, predstavlja nam sumornu sliku moralnih opasnosti kojima nas bes izlaže, nalazeći koren gotovo svakog zla na svetu u ovom otrovnom izvoru. No, onda nas podiže prelepom vizijom drugačijeg puta kojim moramo krenuti, puta praštanja i saosećanja koji je sličan onome što možemo naći u hriščanstvu i budizmu. Senekine misli o besu nisu nikada bile relevantnije nego danas kada necivilizovano ophođenje sve više boji javne debate. Bilo da traže lični rast ili politički uspeh, čitaoci će videti kako je Senekina mudrost vredan protivotrov za pošasti besnog doba.

Pošalji