novo
kad smo bili mlađi

KAD SMO BILI MLAĐI

Branislav Lovrenski
"Kad smo bili mlađi" je književni debi autora Branislava Lovrenskog, koji je već sa svojih 19 godina značajno uzdrmao književnu scenu u Norveškoj. Roman istražuje sirovo odrastanje u modernom gradu kroz priču o prijateljstvu, nadi i čežnji za onim nedostižnim. Glavni junaci, Ivor i njegovi prijatelji Marko, Junas i Ardžan, suočavaju se sa izazovima adolescencije u okruženju obilježenom drogom, nasiljem i kriminalom. Međutim, uprkos svemu tome, prijateljstvo i ljubav ostaju neugasivi. Stil pripovedanja je frenetičan, odražavajući živopisnost života koji opisuje. Ovaj roman ima potencijal da privuče kako mlade čitaoce, tako i da otvori oči odraslima prema jeziku i osećanjima mladih danas. Branislav Lovrenski je s "Kad smo bili mlađi" stvorio delo koje će ostaviti snažan utisak na čitatelje i izazvati duboka razmišljanja o savremenom odrastanju.

Svoj književni prvenac Oliver Lovrenski je napisao sa 19 godina i njime je promešao i poremetio književne karte u Norveškoj!
Kad smo bili mlađi roman je o sirovom odrastanju u modernom gradu, o prijateljstvu i nadi, o prebrzom sazrevanju i čežnji za onim što se nikada nije imalo.
Oni su mladi, puni zebnje, pilula, nade i ljubavi. Roditelji su nemoćni, policija se prezire, a služba za brigu o deci nema kontrolu. Ivor i njegovi najbolji drugovi Marko, Junas i Ardžan imaju šesnaest godina. Žive usred savremenog grada i sve dublje gaze u svet opijata, nasilja i kriminala. Ali pored toga, tu je prijateljstvo, smeh, ljubav, žudnja za porodicom i nesalomiva veza između ovih dečaka-mladića.Stil je frenetičan, u skladu sa životom koji opisuje. Ovo bi trebalo da bude roman koji tera mlade da čitaju, ali istovremeno i da natera odrasle da razumeju jezik i osećanja mladih danas.

Pošalji