ka novim medijima transmedijalni narativi između filma i televizije

KA NOVIM MEDIJIMA: TRANSMEDIJALNI NARATIVI IZMEĐU FILMA I TELEVIZIJE

Aleksandra Milovanović

U mnoštvu filmova i serija, šta nam je merilo odabira: žanr, franšiza, najtraženiji ili najnoviji? Van njihovih granica: tragamo li za nastavcima? Da li je presudan ekran: mini, mega ili pokretni uz imperativ internet konekcije?

Naši odgovori isprepletani su sa strategijama serijalnosti, transmedijalnosti i migracije postmedijske generacije – od tradicionalnih medija ka digitalnim platformama.

Novomedijska kultura i industrija odavno ne stvaraju pojedinačne sadržaje, već serijalnim nizanjem harmonizuju brojne tekstove i medije.

Ova studija postavljena je u preseku narativne ekspanzije u jednom mediju (serija, serijal, spin-of, rimejk) i umnožavanja nastavaka kroz više njih (transmedijalna serija, franšiza, mega saga). U njoj se analizira put ka novim medijima, na kom su filmovi i serije fragment sistema – transmedijalne celine.

Dr Aleksandra Milovanović je vanredna profesorka na Katedri za teoriju i istoriju Fakulteta dramskih umetnosti i višestruko nagrađivana filmska i televizijska montažerka. U Beogradu živi i radi u obe sfere koje se naučno i kreativno sastaju u ovoj knjizi.

Pošalji