novo
juče

JUČE

Huan Emar
"Juče" je nadrealistički roman autora Huana Emar-a, smešten u grad San Agustin de Tango, gde granica između banalnog i stvarnog postaje zamagljena, a opasnost, delirijum i istina vrebaju iza svakog ugla. Kroz čitav dan - jučerašnji dan - glavni junak i njegova voljena supruga svedoče neobičnim događanjima: giljotiniranje muškarca zbog propovedanja intelektualnih zadovoljstava seksa, neizvesnost oko toga da li noj zaista proždire lavicu u zoološkom vrtu, jer u Emarovom nadrealnom svetu istina je neuhvatljiva.

U gradu San Agustin de Tango nikada ne znate šta c´e se dogoditi, ili koga c´ete sresti, teško je razlikovati banalno od realnog, a opasnost, delirijum ili istina vrebaju iza ugla. Tokom čitavog dana – jučerašnjeg – obuhvac´enog ovim romanom, glavni junak i njegova voljena supruga prisustvuju neobičnim dešavanjima: muškarca giljotiniraju zbog propovedanja intelektualnih zadovoljstava seksa, u zoološkom vrtu noj proždire lavicu, a možda i ne, jer u Emarovom nadrealnom svetu do izvesnosti je teško doc´i.
Emar, savremenik Pabla Nerude i Visentea Uidobra, pisao je pretežno tokom međuratnih godina. Iako je uticaj evropske avangarde na njega očigledan, teško je ne proglasiti ga postmodernističkim piscem, koji je skoro pola veka ispred svog vremena. Pinčon, Vonegat, Gadis i mnogi drugi, idu, nehotice, njegovim stopama, a gotovo sigurno ga nisu čitali.Nije teško razumeti zašto su Emarovi savremenici bili zbunjeni ovim romanom. Filozofske peregrinacije nikada nikuda ne vode; primetno je odsustvo političkih i ideoloških skela, čini se da je Emar više zainteresovan za postavljanje pitanja nego za odgovaranje na njih.Međutim, ono što je svojevremeno izgledalo kao nedostatak, sada to više nije. Odavno smo shvatili značaj same aktivnosti a ne cilja, kao i to da je potraga za krajnjim značenjem naivna namera.Juče je, dakle, jedna krivulja iz prošlog veka, koja izgleda nekako savršeno usklađena sa našim današnjim, a verovatno i sutrašnjim (ne)prilikama.

Pošalji