jezičke nedoumice zablude i mitovi

JEZIČKE NEDOUMICE : ZABLUDE I MITOVI

Pavle Ćosić
Knjiga "Jezičke nedoumice: zablude i mitovi" vrsnog lingviste, Pavla Ćosića, namenjena je svima kojima je jezik struka ili sredstvo. Svima koji pišu i neguju jezi čku kulturu bilo svojim interesovanjima, bilo da im je to deo posla koji obavljaju. Takođe i đacima i studentima, pre svega humanističkih nauka.

Knjiga "Jezičke nedoumice : zablude i mitovi" namenjena je svima onima koji se spremaju da budu učitelji, nastavnici i profesori. Svima kojima je stalo do ovog našeg lepog i izazovnog jezika. U knjizi će se naći sve ono što nas zbunjuje u jeziku, jer u domen jezičkih zabluda spadaju i jezičke nedoumice i dileme. Na kraju knjige nalazi se indeks pojmova koji korišćenje ovog priručnika umnogome olakšava.

„Raskrinkavajući jezičke mitove, Pavle Ćosić na duhovit i zabavan način ukazuje na njihovo postojanje, ali i na sklonost nekih govornika srpskog jezika da ih uporno zastupaju u javnosti, prenose i da ih brane po svaku cenu. Ova knjiga Pavla Ćosića predstavlja pravo osveženje u normativistčkoj literaturi.“ – Prof. dr Rajna Dragićević„Knjiga koja je pred nama u najboljem smislu obavlja sržnu misiju popularne lingvistike – doprinosi širenju jezičke kulture tako što razbija pseudonormativne tendencije koje zapravo štete njegovanju jezičke norme. S jedne strane Ćosićeva knjiga je referentno djelo u koje poslenici riječi najrazličitijeg kova mogu zagledati kad sumnjaju da su nabasali na jezičku zabludu. S druge strane, ona je pomoćni udžbenički materijal, koji umješnom nastavniku može biti osnova za planiranje nastave za blokove časova u kojima će se kod učenika jednovremeno razvijati kritička svijest i jezička kultura.“ – Danko Šipka

Pošalji

JEZIČKE NEDOUMICE : ZABLUDE I MITOVI

Manja
★★★★★
20.03.2022.
Ova knjiga je totalni haos i revolucija i u našem izdavaštvu i u žanru popularne lingvistike i normativistike. Ja sam je kupila sa drugačijim koricama, Kornetovim, koje mi se više sviđaju, ali sadržaj je verovatno sasvim isti.