jevanđelje dostojevskog

JEVANĐELJE DOSTOJEVSKOG

Mitropolit Ilarion Alfejev
"Jevanđelje Dostojevskog" mitropolita Ilariona Alfejeva ima dvostruko značenje u svom nazivu, jer nije reč samo o Jevanđelju koje je Dostojevski za života čitao, već i onom koje je pisao.

Naslov ove knjige „JEVANĐELjE DOSTOJEVSKOG“ ima dvostruko značanje.
Ovde nije reč samo o Jevanđelju koje je Dostojevski čitao čitavog života, već i o onome koje je sam pisao. Jer njegovo delo je bilo „blagovest“ za ruski narod – proročanska i apostolska vest o spasenju kroz Hrista.
Svoje prvo Jevanđelje dobio je kada je osuđen na robiju i u okovima stigao u sibirsku tamnicu. Od tada, čitao ga je do kraja života.
Dostojevskom se nešto posebno otkrilo tokom čitanja Jevanđelja, nešto što je zauvek prikovalo njegov duhovni pogled na Hristov lik.
Hrišćanski pogled na svet kod Dojstojevskog u knjizi „JEVANĐELjE DOSTOJEVSKOG“ razmatra se u kontekstu njegove biografije i na osnovu njegova četiri romana: „Zločin i kazna“, „Idiot“, „Zli dusi“ i „Braća Karamazovi“.Tako nam ova izvanredna knjiga otkriva najdublje tajne života i stvaralaštva najvećeg ruskog pisca.„JEVANĐELjE DOSTOJEVSKOG“ je nova knjiga cenjenog Mitropolita Ilariona (Alfejeva), autora knjiga „Pravoslavlje i savermenost“, „Hristos Pobeditelj ada“, „Vi ste svetlost svetu“, „O molitvi. Put, istina, život“ i dr.

Pošalji