jasan kod (clean code) priručnik za pisanje jasnih programa

JASAN KOD (CLEAN CODE) PRIRUČNIK ZA PISANJE JASNIH PROGRAMA

Robert Martin
Čak i loš kod može da funkcioniše. Ali ako kod nije čist, može sve da sruši. Svake godine, zbog loše napisanog koda gube se bezbrojni sati i značajni resursi. Ali to ne mora da bude tako.
Istaknuti softverski stručnjak Robert C. Martin predstavlja revolucionarnu paradigmu sa knjigom Jasan kod: Priručnik za pisanje jasnih programa (Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship). Martin se udružio sa kolegama iz Object Mentora kako bi najbolju proverenu praksu čišćenja koda „u letu“ ulio u knjigu koja će u vas usaditi vrednosti velikih softverskih majstora i učiniti vas boljim programerom – ali samo ako radite na tome.
U ovoj knjizi čitaćete kod, mnogo koda. Izazivaće vas da razmišljate šta je tačno u vezi sa kodom a šta nije. Još važnije, naći ćete se pred izazovom da preispitujete svoje profesionalne vrednosti i posvećenost svom zanatu.Knjiga Jasan kod je podeljena na tri dela. U prvom delu su opisani principi, obrasci i prakse pisanja jasnog i čistog koda. Drugi deo se sastoji od nekoliko studija slučaja sve veće složenosti. Svaka studija slučaja je vežba u čišćenju koda – transformacije polaznog koda koji ima nekih problema u kod koji je čvrst i efikasan. Treći deo je naplata: jedno poglavlje sa spiskom heuristike i „mirisa“ prikupljenih tokom pravljenja studija slučaja. Rezultat je baza znanja koja opisuje način na koji razmišljamo kada pišemo, čitamo i čistimo kod.Čitaoci će savladavanjem ove knjige razumeti:Kako uočiti razliku između dobrog i lošeg kodaKako napisati dobar kod i kako transformisati loš kod u dobar kodKako stvoriti dobra imena, dobre funkcije, dobre objekte i dobre klaseKako formatirati kod za maksimalnu čitljivostKako implementirati kompletnu obradu greška bez prikrivanja logike kodaKako sveobuhvatno testirati i primenjivati razvoj vođen testiranjemOva knjiga je neophodna svakom programeru, softverskom inženjeru, menadžeru projekata, vođi tima ili sistemskom analitičaru koji je zainteresovan za izradu boljeg koda.
Pošalji