ja, onaj drugi i drukčiji svet

JA, ONAJ DRUGI I DRUKČIJI SVET

Ibrahim Kalin
Ova studija "Ja, onaj drugi i drukčiji svet" bavi se obrisima isprepletene istorije islama i zapada. Knjiga "Ja, onaj drugi i drukčiji svet" ima za cilj da objasni značenja koji se grade kroz koncept „ja”, percepcija „drugog”, koncept vremena i mesta, simboličkog jezika i slika, kao i društvenih, političkih i vojnih odnosa.

“U svome velikom romanu Josip i njegova braća (u Jakovljevim povijestima) Thomas Mann veli Dubok je zdenac prošlosti. Možda bi ga zapravo trebalo nazvati bezdanom? Na mnoge načine i knjiga Ibrahima Kalina, na turskom naslovljena sugestivnim riječima: Ben, Oteki ve Otesi, Islam – Bati iliskileri tarihine giris (Ja, onaj drugi i drukčiji svijet – Uvod u historiju odnosa islama i Zapada) oslovljava mnoge duboke zdence prošlosti, povijesne nepregledi, geografska prostranstva, ljudske sudbine, mnoge razmjene rata i mira, kulturne prinose i civilizacijske utjecaje.
Kad je posrijedi ova obimna knjiga, dolično je reći da je njezina opća tema našla svoga autora, ali je i kompetentni autor našao svoju temu. Turčin Ibrahim Kalin (rođen 1971.) poznat je u američkim, evropskim i turskim krugovima kao intelektualac koji se upućeno bavi obradom kulturnih, filozofijskih civilizacijskih, religijskih i geopolitičkih odnosa Istoka i Zapada.” Enes Karić o knjizi "Ja, onaj drugi i drukčiji svet"

Pošalji