izabrani spisi

IZABRANI SPISI

Svetozar Marković
Izabrani spisi Svetozara Markovića donose odlomke iz njegovih rasprava koje su najviše uticale na srpsku kulturu. Tu pre svih spada rasprava Srbija na istoku, odakle je preuzet najveći broj odlomaka.

Izabrani spisi Svetozara Markovića donose odlomke iz njegovih rasprava koje su najviše uticale na srpsku kulturu. Tu pre svih spada rasprava Srbija na istoku, odakle je preuzet najveći broj odlomaka. Zanimljivo je videti kako se jedan od najuticajnih ličnosti druge polovine 19. veka, socijalista i tvorac manifesta srpskog realizma, na svoj način dotiče gotovo nezaobilazne teme odnosa muškarca i žene u patrijarhalnoj sredini, a s druge strane kako polemiše sa Darvinovom teorijom o postanku vrsta i „razgovara” sa svojim nekadašnjim neistomišljenikom Hegelom onog trenutka kada je i sam postao hegelijanac.

SadržajMoralRadničko pitanjeOslobođenje ženskinjaSrbija na istoku:Zadruga i opštinaEkonomski razvitak srpskog narodaCivilizacija u SrbijiSloboda u novoj srpskoj državiSrpske obmaneNarodna skupština„Mlada Srbadija”Kako su nas vaspitali„Budite mudri kao zmije, a nevini kao golubovi”Pevanje i mišljenjeRealnost u poeziji

Pošalji