izabrani spisi

IZABRANI SPISI

Dimitrije Tucović
Izabrani spisi Dimitrija Tucovića predstavljaju zbirku eseja o političkoj i socijalnoj situaciji u Srbiji s kraja 19. i početkom 20. veka. Najveći akcenat autor stavlja na raslojavanje društva i na formiranje radničke klase – srpskog proletarijata, koji nastaje kao reakcija na buržoasku Srbiju, a samim tim i na stranačku podeljenost na „dvorsku” i „narodnu” partiju.

Dobar deo Izabranih spisa čine Tucovićeve polemike zasnovane na temi nacionalizma, na njegovom različitom poimanju, kao i one o albanskom pitanju, koje od formiranja albanske države postaje stalno aktuelno na našim prostorima.

Sadržaj:
Ustavne i političke borbe
1. Jedan istorijski pogled br>2. Postanak političkih partija3. Sadašnji partijski odnosiOdlomci iz ustavne i narodne borbe u SrbijiĐački pokreti u SrbijiSrpska sirotinjaPrilog poznavanju radničkog staleža u SrbijiZakon o radnjama i socijalna demokratijaPredgovorI. Socijalna demokratija i zanatlijsko pitanjeII. „Spasavanje zanatlija – okivanje proletarijata”III. Zaštita dece, mladeži i ženaIV. Radno vremeV. Obezbeđenje zaradeVI. Zaštita radničkog zdravlja i životaVII. Ustanove za izvršenje i dalje razvijanje zaštitnog radničkog zakonodavstvaVIII. Zaštitno radničko zakonodavstvo i radnički sindikatiU izbornu borbu1. Skupština i dvor2. U mase!3. Momenat je naš4. Šta je u pitanju?5. Ubeđivanje protiv korumpiranjaBuržoaska i proleterska Srbija1. Socijalna demokratija i buržoaske partije2. Nacionalne i militarističke obmanePolitika državnih dugovaPretorijanstvo ili demokratijaPolitički momenat u borbi oko trgovinskog ugovora između Srbije i AustrougarskeSrpsko-turski ugovorDr Vladan ĐorđevićMarks i SloveniGermanska opasnostRat i mirNeoslovenstvo

Pošalji