izabrane srpske teme

IZABRANE SRPSKE TEME

Dejan Medaković
"Izabrane srpske teme" Dejana Medakovića sadrži različite tekstoce koje je autor objavljivao u stručnim časopisima i sa različitim povodima, imajući na umu očuvanje naše kulture i umetničke baštine.

Ova knjiga sadrži tekstove različite tematike, koje je autor objavljivao u stručnim časopisima i različitim povodima, uvek imajući na umu brigu nad srpskom svekolikom kulturnom i umetničkom baštinom.
Nižu se nacionalni jubileji, obrađuje srpska duhovnost, manastirima, srpske knjige iz ranijih vekova…

Iz predgovora
„Svestan sam da se ova knjiga pojavljuje u vreme najtragičnijih zbivanja novije srpske istorije. To je trenutak kada u ratnom bezumlju netragom nestaju spomenici srpske kulture u Dalmaciji, Hrvatskoj i Slavoniji o kojima sam pisao, koje sam obilazio i bio ponovljeno uzbuđen njihovom drevnom lepotom. Te spomenike uvek sam priključivao celovitom toku srpske umetnosti i kulture. Istovremeno, sa najvećim poštovanjem duboko se klanjam pred znanim i neznanim junacima naše duhovnosti koji su ih čuvali vekovima. Postoje svedočenja koja ni najbrutalnija sila i slepa mržnja ne mogu da uguše.“Beograd, avgust 1995.

Pošalji