iščekujući varvare

IŠČEKUJUĆI VARVARE

Dž. M. Kuci
Dž. M. Kuci, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, u ovom političkom trileru piše o surovosti i nepravdi carstva prema ratnim zarobljenicima i donkihotovskoj borbi protiv takve vlasti. Iščekujući varvare je priča koja prikazuje neprolaznu borbu između sile totalitarnih društava i običnog čoveka.

Nobelova nagrada za književnost

Decenijama je načelnik bio verni sluga carstva, upravljao je majušnim pograničnim naseljem i ignorisao predstojeći rat s varvarima. Međutim, kada ispitivači stignu, on svedoči o surovom i nepravednom ponašanju carstva prema ratnim zarobljenicima. Saosećajući sa žrtvama, krenuće u donkihotovsku pobunu zbog čega će postati neprijatelj države.

Iščekujući varvare, nagrađivani roman Dž. M. Kucija, zapanjujuća je alegorija o ratu između tlačitelja i potlačenih. Načelnik nije samo čovek iz davnih vremena koji se bori sa savešću na nekom mračnom mestu, on deli sudbinu mnogih koji su i danas saučesnici režima koji zanemaruje pravdu i čovečnost.

Komitet za Nobelovu nagradu opisao je roman Iščekujući varvare kao „politički triler u tradiciji Džozefa Konrada, u kojem naivnost idealista otvara vrata užasu“.

„Biblijski otmena priča velike duhovne lepote.“ Chicago Tribune

„Pravi književni događaj.“ New York Times

„Jedan od najvećih političkih romana našeg doba.“ Karlos Fuentes

Dž. M. Kuci, IŠČEKUJUĆI VARVARE

01.04.2020.

Iščekujući varvare je politički triler južnoafričkog pisca Džona Maksvela Kucija, dobitnika brojnih prestižnih nagrada, među kojima i Nobelove nagrade za književnost 2003. godine. Detaljnije

Pošalji