novo
imitatori glasova

IMITATORI GLASOVA

grupa autora
'Imitatori glasova', čiija je autorka naučna savetnica u Institutu za evropske studije, dr Gordana Đerić, predstavlja zbirku eseja deset istaknutih književnih prevodilaca. Osim što otkrivamo ulogu poznatih književnih prevodilaca, među kojima su Orhan Pamuk, Peter Hanke, Dž. M. Kuci, Mišel Fuko i drugi, knjiga nas uvodi i u svet autora koje su prevodili. Autori ovih eseja, među kojima su Nikola Bertolino, Arijana Božović, Borivoj Gerzić, Vladimir D. Janković, Mirjana Marinković, Flavio Rigonat, Jelena Stakić, Goran Skrobonja, Žarko Radaković i Anđelka Cvijić, analiziraju fenomenologiju prevodilačke delatnosti s različitih aspekata, od lingvističkih do kulturoloških. Kroz ovu knjigu, osim što se razume fenomenologija prevođenja, čitaici imaju priliku da upoznaju autorske glasove prevodilaca koji su dosad imitirali glasove svetske književnosti, a sada se pojavljuju kao pisci vrhunskog stila i jezika, oblikovanog na duhovit način."

Osim s našim poznatim književnim prevodiocima, u ovoj nesvakidašnjoj knjizi upoznajemo se i s autorima koje su prevodili, među kojima su neke od živih veličina našeg vremena: Orhan Pamuk, Peter Hanke, Dž. M. Kuci, Mišel Fuko i drugi. Knjigu je osmislila naučna savetnica u Institutu za evropske studije, dr Gordana Đerić.
„Književnom prevodilaštvu u ovoj knjizi pristupamo kao najznačajnijoj formi jezika – onoj formi koja ga potvrđuje kao poseban jezik – i ispitujemo fenomenologiju prevodilačke delatnosti na bazi deset eseja istaknutih književnih prevodilaca sa francuskog, nemačkog, engleskog, ruskog, turskog i italijanskog jezika. Nastanak ovih eseja, čiji su autori Nikola Bertolino, Arijana Božović, Borivoj Gerzić, Vladimir D. Janković, Mirjana Marinković, Flavio Rigonat, Jelena Stakić, Goran Skrobonja, Žarko Radaković i Anđelka Cvijić, podstaknut je obimnim interdisciplinarnim upitnikom, koji pokriva različite aspekte književnog prevođenja – od lingvističkih i praktičnih, preko antropoloških, kognitivnih, književnih i kulturoloških, do statusnih, društvenih, i (geo)političkih. Pokrenuta pitanja tiču se, između ostalog, prirode, mesta i vrednovanja književnog prevođenja, budućnosti prevodilačkog poziva u svetlu napretka mašinskog prevođenja, izazova u vremenu vladavine „političke korektnosti“, odnosa pisca i prevodioca, pozitivne i negativne moći ove prakse i njenog uticaja na promene u domaćoj jezičkoj i društvenoj zajednici.Osim svestranijeg razumevanja fenomenologije prevođenja, isticanje važnosti ove delatnosti kroz istoriju i podsticaja na njena dalja istraživanja, osnovni cilj knjige je upoznavanje autorskih glasova prevodilaca koji su za nas imitirali stotine tuđih, nama nepoznatih glasova svetske književnosti, a koji se ovde pojavljuju kao pisci vrhunskog stila i jezika, oblikovanog neretko na duhovit način.“

Pošalji