ili da se spasu svi, ili niko

ILI DA SE SPASU SVI, ILI NIKO

Veronik Bergen
Roman "Ili da se spasu svi, ili niko" Veronik Bergen daje nam jedan do sada neviđeni pristup istoriji, ljudskom rodu, našim ludostima, ali kroz oči pasa. Glavni junaci ovog romana su upravo psi, ali oni o kojima smo čuli kroz istoriju - Lukanikos, Hitlerov Blondi, Lajka, psi Marije Antoanete itd. Filozofski i kritički posmatrajući vreme, oni donose zaključke o sudbini ljudskog roda, kao i pretpostavke kako bi budućnost mogla izgledati.

U novom romanu Veronik Bergen redom se pojavljuju znameniti psi: Lukanikos, „ustanički pas“ iz dana velikog protesta protiv strogih mera štednje u Grčkoj, zatim Blondi, Hitlerov nemački ovčar, Lajka, životinja žrtva svemirskih osvajanja, pa pas iz plemena Janomami koji se bori protiv istrebljivanja amazonskih Indijanaca, te psi Marije Antoanete.

Kao pripovedači i svedoci ljudske ludosti, oni promišljaju budućnost naše vrste kroz njenu prošlost. Da li bi svi trebalo da budu spaseni? Ili iko uopšte?

Raskošna knjiga, crveno-crna – puna energije, gneva i humora, ova pripovest prikazuje čovečanstvo i kosmos na način ubedljiv i žestok; Veronik Bergen je inventivna i poetična u izrazu, leksika joj vrca od mašte, a dar joj je neiscrpan.

Pas ili mačka? Šta odabir kućnog ljubimca govori o vama?

13.10.2021.

Životinje su sada postale sastavni deo domaćinstva. Kaže se da su mačke toliko inteligentne da mogu da prepoznaju emocije svog gazde. Psi su uvek bili kategorisani kao najbolji čovekovi prijatelji jer su lojalni i šire radost i sreću gde god da idu. Važnost ljubimaca je danas tolika, da se životinje sada obučavaju da pružaju emocionalnu podršku ljudima koji su u depresiji ili se bore sa teškim zdravstvenim stanjima. Mada, mnogi ljudi žele krznenog saputnika sa ličnošću koja odgovara njihovoj. Iako svakako razumemo vezu između ljudskih parova, da li razumemo vezu životinja i ljudi? Da li je imati kućnog ljubimca dobro i za vaše zdravlje? Detaljnije

Ili da se spasu svi, ili niko, Veronik Bergen

21.09.2021.

Roman "Ili da se spasu svi, ili niko" Veronik Bergen daje nam jedan do sada neviđeni pristup istoriji, ljudskom rodu, našim ludostima, ali kroz oči pasa. Upravo tako, glavni junaci ovog romana su upravo psi, ali oni o kojima smo čuli kroz istoriju - Lukanikos, Hitlerov Blondi, Lajka, psi Marije Antoanete itd. Filozofski i kritički posmatrajući vreme, oni donose zaključke o sudbini ljudskog roda, kao i pretpostavke kako bi budućnost mogla izgledati. Detaljnije

Pošalji