žarišta svetskog rata

ŽARIŠTA SVETSKOG RATA

Slobodan Janković
"Žarišta svetskog rata" je fascinantna knjiga autora Slobodana Jankovića koja istražuje novi svetski sukob. Iako formalno nije proglašen, autor jasno prikazuje kako ovaj sukob počinje sa vojnom intervencijom Rusije u Ukrajini, istovremeno otkrivajući duboko ukorenjeno neprijateljstvo između Zapada i Rusije.

Žarišta svetskog rata je knjiga o novom svetskom sukobu. On nije zvanično prigoglašen, ali je već jasno da on „formalno započinje sa vojnom intervencijom Rusije u Ukrajini, otvoreno se pokazao kao temeljno neprijateljstvo Zapada i Rusije. Nominalno se obe strane bore za slobodu, a time i za pravdu. Zapad je u očima onih koji mu se suprotstavljaju viđen kao eksponent tehnokorporativizma, protiv kojeg nastupa Rusija kao simbol slobodnih naroda i država.

Svakako, ovo ne znači da je Zapad samo tehnokorporativni niti da je Rusija apsolutno slobodna država ili društvo slobodnih ljudi. Oni oličavaju, to jest predvode, simbolizuju jednu ili drugu ideju. O prirodi, uzrocima i perspektivi ovog rata kao svetskog biće reči u daljem tekstu. Kada se govori o prirodi ili karakteru, nećemo se baviti posebno vrstom vojne tehnike koja je područje ispitivanja stručnjaka za naoružanje, i značajem upotrebe dronova, poluautomatizovanih sistema za ubijanje, nadzor i obaveštavanje, raketnih kompleksa, primenom vazdušnih, kopnenih i pomorskih snaga.Ono što se obrađuje na stranicama koje slede su geopolitički i kulturni razlozi pomenutog fenomena. Ključno pitanje je zašto je i kome svetski rat potreban ili je on posledica slučaja? Kakve su posledice ove temeljne preraspodele moći i načina uređenja društava u područjima pod uticajem jednog, drugog ili trećeg centra moći?” Slobodan Janković

Pošalji