makart
holandska devica
693 rsd770 rsd
Ušteda 77 rsd (10%)
Sve cene su sa uračunatim PDV-om.
- +

HOLANDSKA DEVICA

Marente de Mor
Holandska devica autorke Marente de Moj je istorijska ljubavna drama smeštena u Evropu pred početak Drugog svetskog rata. Autorka u Holandskoj devici kroz ljubavnu aferu učitelja i učenice kontrastira tradiciju i mladost, iskustvo i nevinost, strast i smrt. Holandska devica je priča o sazrevanju u presudnim godinama za čitavu Evropu.
Podelite:

U leto 1936. holandski lekar Žak šalje svoju osamnaestogodišnju ćerku Janu u Nemačku, svom davnašnjem prijatelju Egonu fon Betiheru. Egon je plemić i učitelj mačevanja koji treba Jani da pomogne da usavrši mačevalačke veštine. Dane provodi na svom imanju gde za mladiće koje podučava mačevanju organizuje zabranjene menzure – dvoboje u kojima učesnici jedni drugima nanose vidljive ozlede na licu kao znak odvažnosti. Egon je enigmatična ličnost, hitklifovski privlačan i neodoljiv jednako koliko i ohol i neprijatan, i Jana se neizbežno zaljubljuje u svog učitelja.

Pred glavnom junakinjom se otvara nov, nepoznat svet, prepun zagonetki o pravoj prirodi odnosa između njenog oca i Egona, o njihovom poznanstvu koje seže u mučne godine Prvog svetskog rata. Ali taj njihov tajanstveni odnos istovremeno je i simbol vremena junaštva i kodeksa časti koje je na svom istorijskom zalasku u osvit nove ere varvarstva i krvavih svetskih obračuna. U ovom živopisnom romanu, tematski i stilski raskošnom, Marente de Mor dočarava atmosferu nesigurnosti i napetosti u tim po Evropu sudbonosnim godinama.

Za roman Holandska devica književnica Marente de Mor nagrađena je Evropskom nagradom za književnost 2014. godine.

Pošalji