hodočasnica vode

HODOČASNICA VODE

Snežana Ivković
Roman Hodočasnica vode, autorke Snežane Ivković, je savremena priča o sudbini, životu i priključeniju jedne imigrantikinje, čiji život pratimo od njenog opraštanja na Slaviji u Beogradu, do penzionerskih dana u dalekoj Kanadi. Vremenski luk zahvata četvrt veka, od „Prve razglednice iz Toronta“, iz 1994. pa do „Nove razglednice iz Toronta“ pisane 2019. godine.

Poetski roman Hodočasnica vode je savremena priča o sudbini, životu i priključeniju jedne imigrantikinje, čiji život pratimo od njenog opraštanja na Slaviji u Beogradu, do penzionerskih dana u dalekoj Kanadi. Vremenski luk zahvata četvrt veka, od „Prve razglednice iz Toronta“, iz 1994. pa do „Nove razglednice iz Toronta“ pisane 2019. godine. Jedna zadati život, koji junakinja napušta, zamenjuje sa drugim, još neizvesnijim, u kojem aktera čekaju velika iskušenja u zemlji gde je sve podređeno novcu.
Ovo je zapravo emigranstka priča o nevidljivom, a stvarnom kontinentu apatrida koji pluta ovim svetom.
Ponekad, hotimična iskrivljavanja u jeziku izraz su rasapa u glavi i životu, izraz izglobljene percepcije stvarnosti i sopstvene sudbine. Apatrid je kao ljuska u okeanu, stalno na udaru „nemilih vetrova“ (Odiseja). Pozivanje na Ištvana Domonkoša, na njegovu poemu „Havarija“ je krajnje opravdano, jer je novi život u drugoj zemlji, preteća havarija i neizvesnost, bilo da su u pitanju traženje ili gubitak posla, otkazi, ludilo spremanja za časove, ili prevare, podvale, obmane novog sveta, u kojem život postaje program, a mi samo pomeranje miša na kompjuterskoj slici sveta. Taj svet ima svoja pravila u kojima se identitet lako gubi, i sve je podređeno globalističkim principima mešanja nacija i kontroli nad njima. Ratomir Rale Damjanović

Pošalji