heroji i gubitnici

HEROJI I GUBITNICI

Vule Žurić
"Heroji i gubitnici" je fascinantna knjiga autora Vuleta Žurića, dobitnika Andrićeve nagrade, koja nudi dvadeset sentimentalnih priča o dvadesetom veku. Ova knjiga predstavlja jedinstveni vodič za dublje razumevanje vremena u kojem živimo, istražujući stvarne živote značajnih ličnosti poput Bore Stankovića, Lava Trockog, Ivana Gorana Kovačića, Kriste Đorđević, braće Stojanović, Pjera Paola Pazolinija i drugih.

Vule Žurić, kroz dokumentarne pripovesti, otkriva različite segmente života i skrajnute elemente specifičnih sudbina ovih junaka i gubitnika. Priče su uzbudljive, istinito predstavljene sa svim ličnim dramama i životnim obrtima, često dostojnim najboljih avanturističkih i kriminalističkih romana. Autor uspeva da oživi i poveže raznolike ličnosti i događaje, istražujući aspekte koji su često zaboravljeni ili prikriveni, ali su ključni za razumevanje prošlosti i sadašnjosti.

"Sentimentalnu povest XX veka", kako je nazvao svoje delo Vule Žurić, počinje kao u filmu "Građanin Kejn", sećanjem na sanke iz detinjstva. Knjiga predstavlja niz prizora iz života različitih junaka, poput sovjetskih hokejaša, stanara sarajevske ulice i mnogih drugih, čime stvara kompleksnu i dojmljivu sliku vremena i ljudskih sudbina. Ova knjiga postavlja se kao jedinstveno delo koje povezuje različite aspekte i pruža dubok uvid u istorijske i lične dimenzije dvadesetog veka.

Pošalji