novo
hamlet

HAMLET

Vilijam Šekspir
"Hamlet" je najpoznatija i najzagonetnija drama Vilijama Šekspira. Šekspirov "Hamlet" prati formu tada popularnih tragedija osvete, prikazujući priču o danskom princu Hamletu koji pokušava osvetiti ubistvo svog oca od strane svog ujaka Klaudija, sada kralja Danske. Magična privlačnost ovog Šekspirovog dela leži u brojnim nejasnostima i enigmatičnostima koje već generacijama intrigiraju čitatelje. Ko je duh koji se ukazuje Hamletu? Da li je to zaista njegov otac, ubijeni kralj koji iz čistilišta dolazi tražiti pravdu i kaznu za svoje ubice, ili je to demonsko ukazanje koje iskušava mladog danskog kraljevića? Da li Hamlet zaista poludi ili samo simulira ludilo? Kada se jednom uveri da je Klaudije ubica, zašto ne deluje? Da li je njegova majka Gertruda bila neverna njegovom ocu ili čak saučesnik u ubistvu? "Hamlet" Vilijama Šekspira postavlja ova i mnoga druga pitanja, čineći ga najzahtjevnijim i najslavnijim delom Šekspirovog genija.

Hamlet je Šekspirova najpoznatija i najzagonetnija drama. Šekspirov Hamlet formom prati, u ono vrijeme popularne, tzv. tragedije osvete. Hamlet, danski princ, pokušava da osveti ubistvo svog oca počinjeno od strane Klaudija, njegovog ujaka, koji je sada kralj Danske. Gotovo magična privlačnost ovog Šekspirovog djela leži u brojnim nejasnostima i enigmatičnostima sa kojima se već generacije čitatelja susreću u ovom najzahtjevnijem ali i najslavnijem djelu Šekspirovog genija.
Ko je duhkoji se ukazuje Hamletu: da li je to njegov otac, ubijeni kralj koji iz nekog čistilišta dolazi da traži od svog sina zadovoljenje pravde na zemlji i kaznu za svoje ubice, ili je u pitanju demonsko ukazanje koje iskušava mladog danskog kraljevića? Da li Hamlet zaista izgubi razum ili samo simulira ludilo? Kada se jednom uvjeri da je Klaudije ubica, zašto ne djela? Da li je njegova majka Gertruda bila nevjerna njegovom ocu, ili čak i saučesnik u ubistvu?

Pošalji