novo
habzburzi vladari sveta

HABZBURZI: VLADARI SVETA

Martin Rejdi
"Habzburzi: Vladari sveta" je monumentalno delo autora Martina Rejdija koje se smatra najboljom knjigom o ovoj slavnoj dinastiji. Rejdi nas vodi kroz vekove vladavine moćne porodice koja je oblikovala Evropu i svet. Od skromnih početaka do vladavine Svetim rimskim carstvom u XV veku, Habzburzi su munjevito širili svoje posede, dosežući od Ugarske do Španije, kao i delove Novog sveta i Dalekog istoka. Autor istražuje njihovu veru u predodređenost da budu vladari, branitelji Rimokatoličke crkve i pokrovitelji učenosti i znanja, dok su istovremeno bili ključna evropska sila u Prvom svetskom ratu. Kroz kombinaciju dubokog istorijskog znanja i izvanredne pripovedačke veštine, Rejdi pruža neuporediv uvid u dinastiju koja je zauvek obeležila Evropu i svet. Knjiga je hvaljena kao "istorija epskih razmera najveće evropske dinastije" i "poučan pregled sedam vekova evropske istorije".

„Najbolja knjiga o Habzburzima.“
– Times Literary Supplement

Najsveobuhvatnija povest moćne dinastije koja je vekovima vladala Evropom.

Habzburzi Martina Rejdija su epopeja o jednoj dinastiji i svetu koji je ona gradila duže od hiljadu godina – i zatim izgubila. Pošavši od skromnih korena, Habzburzi su u XV veku stekli vlast nad Svetim rimskim carstvom. Narednih nekoliko decenija njihovi posedi su se munjevito širili, obuhvatajući veliki deo Evrope, od Ugarske do Španije, kao i delove Novog sveta i Dalekog istoka. U vreme Prvog svetskog rata Habzburzi su bili najvažnija evropska sila.
Istoričari ih često nazivaju vladarima carstva u raspadu, ali Rejdi razotkriva njihovu istrajnu moć hranjenu verom da su upravo oni predodređeni da vladaju svetom kao branitelji Rimokatoličke crkve, jemci mira i pokrovitelji učenosti i znanja. Habzburzi ubedljivo prikazuju istoriju dinastije koja je zauvek ostavila pečat na Evropi i celom svetu.„Podjednako plod velikog istorijskog znanja i pripovedačke umešnosti.“– Wall Street Journal„Autor shvata jednu veliku evropsku dinastiju bolje nego što je u mnogim navratima polazilo za rukom vladarima iz njenih redova.“– Guardian„Ovaj iscrpni pregled pruža poučan uvid u sedam vekova evropske istorije.“– Publishers Weekly„Istorija epskih razmera najveće evropske dinastije, koja je vladala jednim carstvom u kome sunce nikada ne zalazi!“– Sajmon Sibag Montefjore

Pošalji