gozba za vrane 1 pesma leda i vatre 4

GOZBA ZA VRANE 1 - PESMA LEDA I VATRE 4

Džordž R. R. Martin

Sve izgleda previše dobro da bi bilo istinito. Posle ogorčenih borbi i podmuklih izdajstava, sile koje su podelile zemlju iscrpene su pristale na nelagodno primirje. Ili se bar tako čini. Posle smrti čudovišnog kralja Džofrija, Sersei vlada kao namesnica u Kraljevoj luci. Odlazak Roba Starka slomio je kičmu severnjačkoj buni, a njegova braća i sestre razbacani su po čitavom kraljevstvu, poput semenja na vetru. Rat koji je dugo i mahnito buktao, napokon je zgasnuo.

Međutim, kao i posle svake divovske borbe, neće proći dugo pre nego što preživeli, odmetnici, razbojnici i lešinari počnu da se okupljaju i otimaju oko kostiju mrtvih.

Pošalji

GOZBA ZA VRANE 1 - PESMA LEDA I VATRE 4

Valahiru
★★★★★
10.06.2022.
Ovaj deo započeo je pomalo monotono, bar za moj ukus. Prvo poglavlje je poglavlje iz ugla nepoznatog lika, pa me radnja nije previše interesovala. Da budem iskren, nisam uspeo da shvatim pola ovog dela. Kasnije se vraćamo poznatim likovima, tako da interesovanje ne popušta. Dopada mi se uvodjenje poglavlja iz ugla Sersei, Brijene i drugih likova. Ti novi uglovi priče me oduševljavaju i drže pažnju. Došla su kao pravo osveženje. Saznajemo o prošlosti Sersei i shvatamo njen način razmišljanja. Ne mogu da odlučim da li sam više uživao u poglavljima sa njom ili Brijenom. Oba su me oduševila. Tu je i mala Arja, koja se sada nalazi u Bravosu. Prvi deo Gozbe za vrane je nešto kraći od prethodnih knjiga, tako da je čitanje išlo brže. Upoznajemo se sa predelima i narodom Dorne i zaverama koje se odigravaju u toj zemlji. Opisi Dorne, Bravosa, ali i ostatka Vesterosa su fenomenalni. Možete zamisliti predeo u glavi, osetiti pesak pod nogama i vrelo sunce Dorne na koži. Može se čuti šaputanje glava iz zamka Šapata i zvuk zvona koja označavaju smrt u Kraljevoj luci. Puno toga nije spomenuto u seriji, puno zanimljivih i dobrih delova. U celoj knjizi nisam naišao na zamerke. Naprotiv, ispunila je sva moja očekivanja, kao i prethodne. Ne bih dužio dalje, smatram da je o ovom serijalu već dovoljno rečeno. Od mene velika preporuka.