gospodarica rica

GOSPODARICA RICA

Melani Bendžamin
Postoji bezbroj knjiga o Drugom svetskom ratu, zbog čega je zaista teško pronaći knjige koje ovu temu obrađuju na jedinstven način. Gospodarica 'Rica' je roman koji na drugačiji način opisuje ovaj period prateći likove njihovu borbu sa nacističkim režimom. Ovo je priča o bračnom paru Blanš i Klodu Azuelo i njihovom prilagođavanju na nacistički režim, dok nacisti u luksuznom hotelu „Ric“ uspostavljaju svoje sedište i šire se po ostatku Francuske i okolinim državama. Napetost i melahnolija koje se osećaju dok čitate knjigu učinile su da priča bude još zanimljivija, ali uprkos tome, knjiga je vedrog duha. Likovi uspevaju da pređu razne prepreke i da se priviknu na novi režim, ne odstupajući od svojih moralnih načela.

Portret jedne nezaboravne žene iza kulisa Rica pod okupacijom.

Uzbudljiv ljubavni roman inspirisan istinitom pričom o neobičnoj Amerikanki koja je radila za francuski pokret otpora tokom Drugog svetskog rata dok je gostila nemačke vojnike u hotelu Ric.

U Ricu ništa ne može da krene po zlu. Iza njegovih pozlaćenih zidova svaka žena je lepotica, a svaki muškarac zanosan. Poznati gosti poput Hemingveja, Ficdžeralda, Koko Šanel i vojvode i vojvotkinje od Vindzora, omiljeni posetioci ovog malog raja, dolaze ne bi li uživali najbolji tretman kod Blanš Ozelo i njenog supruga Kloda, direktora hotela. Ona je nemarna ali zanosna Amerikanka, a on ozbiljan i pedantan Francuz. Zajedno su gospodari Rica kojima glamur i sjaj služe da odvrate misli od svog problematičnog braka i tajni koje kriju od gostiju i jedno od drugog.Tako je sve do juna 1940. godine kada nemačka vojska umaršira u grad, a komanda Luftvafea odluči da svoj štab postavi u Ricu. U apartmanima u kojima su nekd boravili prinčevi i umetnici sada borave nemački oficiri i Herman Gering. Život se pretvara u smrtonosni košmar. Da bi preživeli – i zadali udarac svojim nacističkim „gostima“ – Blanš i Klod moraju isplesti mrežu prevara i novih tajni koje će zarobiti svakog do koga im je stalo i koga vole. Ali jedna tajna ostaće samo njihova, tajna koja će im ugroziti život i postojanje samog Rica.„Niko bolje od Melani Bendžamin ne razume snažne i kompleksne žene. Briljantno opisuje lik Blanš Ozelo i napetu, glamuroznu atmosferu Pariza.“ Elizabet Lets„Očaravajući portret jednog braka i jedne nacije u strašnim vremenima.“ Kejt Kvin, autorka romana Alisina mreža

Pošalji