gospodar vodenica na zeti

GOSPODAR VODENICA NA ZETI

Dušan Đurović
Knjiga Gospodar vodenica na Zeti je knjiga priča, specifična po poetskim opisima prirode koje autor Dušan Đurović koristi kako bi dao balans između te lepote i prilično sumorne stvarnosti njegovih junaka.

Jesen je. Ona je kao ptica: jednim krilom se raširila prema planinama, a drugim prebacila preko reke i ravnice. Sve je dobilo drugi izgled: i nebo i brda i vode, lišće je žuto, bakarno, boje rđe, a ruj crven kao krv; polako počinje da kaplje, list po list.
Dušan Đurović

Poetski opisi prirode u pripovetkama uvek su bili važan deo njihove strukture i sadržine, često saglasan sa doživljajem književnih likova, a još češće s autorovim odnosom prema priči i njenom značenju.
Đurović je, naime, takvim opisima dovodio u naglašen kontrast negativno doživljavanu stvarnost u kojoj su po-stajali njegovi književni likovi i postojanost i lepotu prirode, koja je svojim značenjima, iako na prvi pogled odvojenim od fabulativne linije teksta i sa istaknutim kontrastom prema njemu, u suštini umanjivala ekspli-citni negativni smisao životnih teškoća u kojima su se nalazili književni protagonisti, dovodeći ih u uslovnu vezu sa trajanjem života i same stvarnosti.Marko Nedić

Pošalji