uputstva za spasavanje sveta

UPUTSTVA ZA SPASAVANJE SVETA

ROSA MONTERO
Novi roman Rose Montero Uputstva za spasavanje sveta pruža briljantnu analizu četiri potpuno različita karaktera. U njemu se, na neobičan i neočekivan način, prepliću sudbine glavnih junaka koji naizgled nemaju ništa zajedničko: takstiste koji ostaje udovac, doktora koji je nezadovoljan svojim životom, napaćene prostitutke poreklom iz Afrike i sredovečne naučnice koja se odala alkoholu.

Roman Uputstva za spasavanje sveta Rose Monteroprecizno opisuje savremeno društvo koje pati od nemogućnosti komunikacije uprkos svim modernim tehnologijama koje upravo komunikaciji i služe. Zaogrnuta žanrom trilera, ova studija o modernom čoveku čita se tečno, bez prestanka. Iako opisuje četiri teskobne sudbine, Rosa Montero piše s optimizmom. Njena četiri junaka će se, baš kada pomisle da su dotakla dno, međusobno naći i jedno drugom pružiti ruku.

Roman Uputstva za spasavanje sveta bavi se aktuelnim temama poput imigracije, prostitucije, eutanazije, načina na koji se ophodimo prema starima i otuđenošću modernog sveta. Autorka je priznala da je naslov romana trebalo da bude ironičan jer u ovom romanu nema konkretnih odgovora niti uputstava kako spasiti svet. Umesto toga, Montero nudi nadu, pišući tragikomediju ispunjenu nezaboravnim iskustvima običnih ljudi u kojima se, hteo ili ne hteo, može pronaći svaki čitalac.

Rosa Montero, UPUTSTVA ZA SPASAVANJE SVETA

09.10.2019.

Životi četiri junaka ovog romana odvijaju se u urbanoj svakodnevici, pretežno noću, otuđeni i sebični kako to obično biva u velikim gradovima poput Madrida. Zajedničko im je to što vide jedino sebe i svoju patnju, nose je poput zaštitnog ogrtača koji će ih zaštiti od neizvesnosti, udaljeni kilometrima daleko od onoga kako su zamišljali da će im prolaziti dani koji su im poklonjeni. Detaljnije

Pošalji