krugovi berlina 1936

KRUGOVI BERLINA 1936

Tamara Malešev
"Krugovi Berlina 1936" Tamare Malešev rasvetljava sudbinu atletičara Kraljevine Jugoslavije koji su odbili da pozdrave vođu Trećeg rajha podizanjem desne ruke, na svečanosti upriličenoj pri otvaranju Olimpijskih igara.

Knjiga Tamare Malešev rasvetljava sudbinu atleticˇara Kraljevine Jugoslavije, koji su na svecˇanom otvaranju XI Letnjih olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine odbili da pozdrave vođu Trec´eg rajha Adolfa Hitlera nacisticˇkim pozdravom – dizanjem desne ruke. Autorka je istražila i prikupila relevantne dokaze o tome šta se dešavalo na Olimpijadi, ali se bavi i životima i sudbinama jugoslovenskih olimpijaca, kao što su Vane Ivanović, Jovan Mikić Spartak, dr Veljko Narančić, Milan Stepišnik, Aleksa Kovačević, Jaša Bakov, Jelena Stojanović i ostalih koji su učestvovali na Igrama.
Tamara Malešev je olimpijka, bila je članica tzv. „bele ekipe” reprezentacije Savezne Republike Jugoslavije na Olimpijadi u Barseloni 1992. godine. Zbog sankcija međunarodne zajednice, jugoslovenski olimpijski tim nije učestvovao u svečanom defileu na otvaranju Igara.

Pošalji