gordost i predrasuda

GORDOST I PREDRASUDA

Džejn Ostin

Gospodin i gospođa Benet imaju pet neudatih kćerki, a gospođa Benet žarko želi da svakoj pronađe odgovarajućeg muža. Kada dva mlada i neoženjena muškarca, gospodin Bingli i gospodin Darsi, dođu da žive u komšiluk, Benetovi se obraduju ovom srećnom spletu okolnosti. Ali ponos, predrasuda i nesporazumi komplikuju njihove odnose i sreću čine skoro nedostižnom.
Pored uzbudljivih zbivanja, u ovom romanu pažnju privlači i izvanredan lik Elizabete, neposredne i oštroumne mlade dame, koja se ne pokorava opsteprihvaćenim pravilima lepog i pristojnog ponašanja, već sluša glas srca i svoje savesti.

Kako nazvati svoje dete?

17.05.2023.

Mnoga deca danas dobijaju imena po kultnim književnim likovima ili piscima. Harper, Atikus i Skaut su imena koja su postala popularna zahvaljujući romanu „Ubiti pticu rugalicu“. A imena kao što su Matilda, Eloiz, Ramona i Madlin su postala popularna zahvaljujući istoimenim hrabrim likovima iz knjiga za decu. Pisci koriste imena koja simbolizuju mnoge aspekte njihovih junaka i na taj način stvaraju jake asocijacije. Ovo me je učinilo radoznalom. Pošto autori znaju da budu toliko odlučni i specifični u pogledu imena vlastitih likova, interesovalo me je koja imena su davali sopstvenoj deci. Detaljnije

Pošalji