godinu dana u životu stare grčke

GODINU DANA U ŽIVOTU STARE GRČKE

Filip Metizak
Godina je 248. pre naše ere. U čitavoj staroj Grčkoj vlada napetost. Sve su oči uprte u grad Eleju: bliže se 133. Olimpijske igre. Održavane u čast vrhovnog boga Zevsa, one su bile mnogo više od sportskog nadmetanja – to je dobra prilika da trgovci, muzičari i ugostitelji dodatno zarade, da sponzori pokažu svoje bogatstvo, a vladari uspehe svojih sportista.

Stvarni život tamošnjih stanovnika - knjiga "Godinu dana u životu stare Grčke"

Provedite godinu dana u raznolikom društvu starih Grka, koje između ostalih sačinjavaju odbegli rob, diplomata, atletičar i buduća nevesta i osetite kako kulminira uzbuđenje uoči samog takmičenja, u vreme kada običan svet zaboravlja na svoje muke navijajući za omiljene atlete i kada se po strani ostavljaju politička rivalstva jer je jedino bitna olimpijska pobeda.

Godinu dana u životu stare Grčke, Filip Metizak

22.03.2022.

Doživite izuzetnu godinu među stvarnim ljudima antičke Grčke, dok se pripremaju za najvažniji događaj u godini. Knjiga "Godinu dana u životu stare Grčke" odvešće vas u društvo starih Grka tokom istorijske i trijumfalne olimpijske godine i učiniće da doživite dramu i uzbuđenje koje je zahvatilo gradove-države dok su ostavljali po strani svoje političke razlike kako bi se pripremili za pobedu u Olimpiji. Detaljnije

Pošalji

GODINU DANA U ŽIVOTU STARE GRČKE

Valahiru
★★★★★
16.03.2023.
Lepo je vratiti se u vreme stare Grčke. Metizak je ponovo uspeo da me kupi svojim pripovedanjem. Ima nešto u njegovom pisanju, što mi se veoma dopada. Nešto što njegove knjige izdvaja iz ove edicije. U stanju sam da upijem svaku reč, da zamislim te predele, zamislim ljude i vidim celo jedno društvo. To je neopisiv osećaj koji prija i natera da zavolite pisca i knjigu. Uspeo je da mi razbije čitalačku blokadu nakon skoro tri meseca. Na tome sam mu veoma zahvalan. Kao i uvek, Metizak na vrlo zanimljiv način predstavlja društvo stare Grčke. Pratimo živote osam pojedinaca iz različitih društvenih slojeva, kroz godinu dana. Pratimo godinu dana u životu diplomate, atletičara, odbeglog roba, buduće neveste, trgovca, zemljoradnice, graditelja i sviračice na liri. Svaka priča je zanimljiva na svoj način i u svakoj sam uživao podjednako. 248. je godina pre naše ere. Bliže se 133. Olimpijske igre. Svi se spremaju za igre, a mi pratimo dešavanja pre i tokom trajanja igara. Vode se političke borbe, velike pogodbe i nadmetanja. Sve oči su uprte u grad Eleju. Dodatni istorijski spisi i fotografije su sjajan dodatak knjizi. Mapa na početku je od velike pomoći kada želite da proverite položaj mesta u kom se junaci trenutno nalaze. Ova knjiga ima sve dodatke koje istorijska knjiga treba da ima. Pozitivno je što nije suvoparno obasipanje podacima. To ume da odbije čitaoce od ovakve literature, ali ovde to nije slučaj. Metizak na vrlo zanimljiv način dočara sve što je zamislio. Retki su oni koji to mogu. Možda je neko ne smatra "pravom" knjigom iz ovog žanra, ali se meni veoma dopala. Tema je sama po sebi zanimljiva, pa unapred znate da ćete uživati. Od mene preporuka. Nadam se još nekom novom naslovu u ediciji. Valjda će nas Laguna iznenaditi.