godine obrnutim redosledom

GODINE OBRNUTIM REDOSLEDOM

Nadija Teranova
Nadija Teranova, italijanska autorka koja je stekla svetsku slavu, svojim romanom Godine obrnutim redosledom stupa i na našu književnu scenu. Ona govori o narkomaniji, moralnom padu i posledicama koje slede. Dva glavna junaka svojim osobenostima oslikavaju celokupno društvo i političke podele, dok Aurora, glavni ženski lik, hrabro nosi porodični teret i uspešno vlada svojim životom.

Godine obrnutim redosledom predstavlja najvažniju knjigu Nadie Teranove, svetski poznate autorke koja konačno stupa i na srpsku književnu scenu.
Njen roman je smešten u Mesinu i prikazuje dva glavna junaka koji kroz svoje karaktere oslikavaju kako svoje porodice tako i društveno političke podele i vladajuće ideologije.
Ispripovedan nepretencioznim ali poetskim jezikom ovaj nežni roman beskompromisno će progovoriti o narkomaniji, moralnom posrnuću i posledicama ovakvog života.
U Đovanijevom liku, ovo će dovesti do niza kontradiktornosti sa kojima ovaj mladi čovek neće uspeti da se izbori.
S druge strane, Teranova vanredno vešto vodi ženskog junaka, Auroru, koja uspeva da ovlada svojim životom i da u njemu istraje uprkos nesrećama koje su zadesile celu porodicu.Teranova je jedna od najnagrađivanijih i najpriznatijih modernih italijanskih spisateljica. Njen roman Godine obrnutim redosledom smešten je u Mesinu i prikazuje dva glavna junaka koji kroz svoje karaktere oslikavaju kako svoje porodice tako i društveno političke podele i vladajuće ideologije koje će, naročito u Đovanijevom liku, dovesti do niza kontradiktornosti sa kojima ovaj mladi čovek neće uspeti da se izbori. Ispripovedan nepretencioznim ali poetskim jezikom ovaj nežni roman beskompromisno će progovoriti o narkomaniji, moralnom posrnuću i posledicama ovakvog života. Sa druge strane, Teranova vanredno vešto vodi ženskog junaka, Auroru, koja uspeva da ovlada svojim životom i da u njemu istraje uprkos nesrećama koje su zadesile celu porodicu. Godine obrnutim redosledom predstavlja najvažniju knjigu Nadie Teranove, svetski poznate autorke koja konačno stupa i na srpsku književnu scenu.

Pošalji