glavna ulica

GLAVNA ULICA

Sinkler Luis
Roman koji mnogi smatraju jednom od prekratnica u američkoj književnosti. Priča koja donosi američku kulturu, način življenja i druge teme na potpuno nov način, kao i kritički stav prema pripadajućim lokalnim običajima.

Mlada Kerol Milford na koledžu se upoznaje s knjigama o novoj organizaciji sela i tada se u njenoj glavi rađaju prvi obrisi njene „misije“ – preobražaja životnog prostora i redizajniranja sela i gradova. Posle udaje za doktora Vila Kenikata, seli se u njegovo rodno mesto Gofer-Preriju, provincijski gradic´ sa 3.000 stanovnika. Ispunjena prezirom prema fizičkoj ružnoći grada i samozadovoljnom konzervativizmu njegovih stanovnika, Kerol odmah počinje sa svojim planovima da oplemeni, reformiše i modernizuje ovu zajednicu. Stanovnici grada smatraju da su njeni napori pokroviteljski, njen stav superioran, a njenu viziju doživljavaju kao pretnju svom načinu života.

Roman Glavna ulica bio je jedna od prekretnica u američkoj književnosti. Luis uvodi novi način interesovanja za američke teme, kulturu i način življenja, ali zadržava kritički stav prema tim osobenostima. Junaci ovog dela su autentični pripadnici američkog društva, sa pripadajućim lokalnim običajima i filozofijom života koja slavi prosečnosti, uzdiže konformizam do nivoa najplemenitijih vrlina, dok slobodno izražavanje mišljenja proglašava najstrašnijim zločinom protiv društva.Ovaj roman bio je pravi književni hit – prodat je u neverovatnom tiražu za ono vreme i preveden na gotovo sve evropske jezike, postavši tako jedan od glavnih događaja u istoriji američkog izdavaštva do današnjih dana.Luis je za Glavnu ulicu 1921. trebalo da dobije Pulicerovu nagradu za književnost, ali je upravni odbor poništio odluku žirija i umesto njega za laureata je proglašena Idit Vorton, za Doba nevinosti. Ovu nagradu dobio je 1926. godine, za roman Martin Arousmit, ali je tada odbio da je primi.

Pošalji