geometrija tela
589 rsd693 rsd
Ušteda 104 rsd (15%)
Sve cene su sa uračunatim PDV-om.
- +

GEOMETRIJA TELA

Ijan Makjuan
Geometrija Tela je kratka zbirka od četiri priče iz rane faze Ijana Mekjuana. Nastale krajem 70-ih godina i noseći duh punk estetike tog vremena, predstavljaju Mekjuana u svom sirovijem izdanju kao predstavnika dekadentnog, a donekle i morbidnog realizma.
Podelite:

MINIMALAN UKUPNI IZNOS ZA KUPOVINU KNJIGA SA OVE AKCIJE JE 1000 DIN.

Zbirka priča pod naslovom Geometrija tela, sadrži zapravo četiri rane priče Ijana Makjuana: Geometrija tela, Pornografija, Između čaršava i Psihopolis. Priča Geometrija tela deo je prve Makjuanove zbirke Prva ljubav, poslednji obredi, posvećene tematici seksualnosti i ovenčane prestižnim britanskim priznanjem za umeće pripovedanja, Somerset Mom (1976). Zanimljivo je da je BBC prekinuo snimanje filma (1979) po Makjuanovoj priči Geometrija tela, u poodmakloj fazi, zbog navodne opscenosti, kako se pisalo; međutim, dvadeset godina kasnije, prema ovoj priči ipak je snimljen film. S druge strane, priča Psihopolis završni je tekst iz druge zbirke, Između čaršava (1978), koja, takođe, počiva na prepoznatljivim odrednicama Mekjuanove poetike - na spoju sveprisutne seksualne tematike sa crnim humorom i primesama fantastike. Četiri kratke proze u ovom izboru nagoveštavaju tematske i stilske osobenosti njegovih kasnijih, zrelih ostvarenja.

Ove elegantno jezive priče o besprizornim i izopačenim životima ne mogu se otpisati nakon prve nelagode: u retrospektivi, te čudesne slike bola i gubitka samo dobijaju na dubini.

Hermione Lee, Observer 1978

Pošalji

GEOMETRIJA TELAOd istog autora