gavran i najbolje priče

GAVRAN I NAJBOLJE PRIČE

Edgar Alan Po
Najbolje priče pionira žanrovske literature i majstora kratke priče Edgara Alana Poa stižu mahom u novim prevodima. Tu je novi prevod i njegove najpoznatije pesme „Gavran“. Priče koje pokrivaju različite žanrove (horor, fantastiku, krimi, triler, naučnu fantastiku) poređane su hronološki kako bi mogao da se prati razvoj Poovih ideja, dok ilustracije iz perioda art nuvoa prate karakterističnu atmosferu njegovog pisanja.

Najbolje priče pionira žanrovske literature i majstora kratke priče, mahom u novim prevodima. Tu je novi prevod i njegove najpoznatije pesme „Gavran“.

E. A. Po u novom filmu

11.01.2023.

Već su postojali brojni prikazi Edgara Alana Poa kao lika u književnosti i popularnim medijima, a Netflix-ov „Bledo plavo oko” je najnoviji film koji je to uradio. Detaljnije

Pošalji

Neprevazidjeni i meni najdrazi - Po!

Nevena
★★★★★
24.05.2022.
„Ni jedan čovek nije čarobnije pisao o izuzecima u ljudskom životu i u prirodi; o besmislenom koje se uvlači u razum i upravlja sa njim s užasnom logikom; o histeriji što nasilno prisvaja mesto volje, o protivrečnosti što se javlja između živaca i duha, i o čoveku razdešenom do te mere da bol izražava smehom.“ (Šarl Bodler) U Poovoj prozi vladaju drugačija pravila. U njoj ima pregršt bizarnih motiva, a dominiraju mrak, smrt, ponori i zatvorene prostorije. Kada su ga opsedali mračni i haotični nemiri, okretao se pripoveci, a znamo da je tvorac detektivske priče, rodonačelnik je horor priče i preteča je naučne fantastike. U bilo kom momentumu mog zivota, Po je tu da me baci u taj ponor tame, misterije, ali i uzitka, radoznalosti, i naravno nostalgije i tuge, kojoj se cesto vracam i koju ponekada odnosno precesto i volim, pa pretpostavljam da zato i gospodina Poa toliko obozavam! Onaj koji je ostao veran sebi, svom stilu, svojim recima, svojoj sustini i biti, i koji pise i docarava meni omiljene zanrove, kao niko drugi, a verujem da nece ni biti nekoga slicnog njemu. Ovakvo stivo nije za svakoga, pa i ne treba biti, to je poenta, a za one za koje i jeste napravljeno, e pa njima nista nije ni blizu ovakvoj umetnosti pisanja i izrazavanja, e tu dragi moji, sam i ja! U Poovim delima prepoznajem vlastite košmare i nemire, zato sam spremna, da mu večno pružam ruke, preko ponora koji nas deli.