galveston

GALVESTON

Nik Picolato
Krimi-roman Galveston, Nika Picolata, priča je o usamljenom junaku-negativcu Kauboju. Naslutivši da ga je gazda, mafijaš i zelenaš, poslao u klopku, Kauboj je prinuđen da se bori sam. Iz krvavog okršaja, ostavivši mnogo mrtvih iza sebe, izlazi živ. Ali prinuđen je da iz Nju Orleansa beži ra Galveston. Po ovom romanu Nika Picolata 2018. snimljen je i film.

Istog dana kada Roj Kejdi, poznatiji kao Kauboj, sazna da boluje od terminalnog raka pluća, njegov gazda Sten Ptitko, vlasnik bara, zelenaš i gangster, šalje ga s kolegom Anđelom na naizgled rutinski zadatak, ali uz naređenje da ne nose pi-štolje. Sluteći da je zbog ovog neuobičajenog zahteva u pitanju nameštaljka, Roj ipak kreće naoružan, što će se pokazati kao dobra odluka. Zaseda se završava sa šest leševa, ali Roj nije među njima. On beži iz Nju Orleansa, a sa sobom vodi i prestravljenu devojku koja je, osim njega, jedina preživela krvoproliće.

Nik Picolato, GALVESTON

08.09.2019.

Ovaj roman poslužio je kao predložak za seriju Pravi detektiv. Roj Kejdi je imao loš dan. Veoma loš dan. On je krupan, žilav momak koji radi naporan posao prikupljanja novca neplaćenih dugova za mafijaškog bosa u Nju Orleansu. Svakodnevica mu nije baš ružičasta. Ali sada je nešto drugo u pitanju. Kauboju se svet izvrnuo naopačke. Detaljnije

Pošalji