frida kalo i boje života

FRIDA KALO I BOJE ŽIVOTA

Karolin Bernard
Svi je znaju, svi je vole. Uzor je velikom broju žena. Ali kakva je zapravo bila Frida Kalo, umetnica koju zbog principijelnosti, istrajnosti i borbenog duha mnogi smatraju idealnim revolucionarom? Kako je postala ikona i šta je čini tako posebnom? Ne želeći da njena knjiga završi kao samo još jedna stavka na dugom spisku suvoparnih biografija, autorka Karolin Bernard je uložila mnogo truda u pisanje ovog sjajnog romana. Njen rad i posvećenost su se isplatili i sada se u našim rukama nalazi ulaznica u život slavne slikarke ispunjen čudesnim bojama.

Ne mogu da slikam revoluciju kao ti. Moja revolucija se odigrava u meni. Ja sam revolucija.
Godina je 1925. U Meksiko Sitiju ključaju političke borbe i kreativne strasti. Komunističke ideje izvele su hiljade ljudi na ulice: staljiniste, trockiste, internacionaliste, koji protestuju protiv države i jedni protiv drugih. Najistaknutiji umetnici tiskaju se po kafeima žučno raspravljajući o novim stremljenjima u savremenom svetu. Iznad svih uzdiže se kolosalni Dijego Rivera, slikar koji je svojim muralima ovekovečio Meksičku revoluciju.
U prepunom autobusu na ulicama milionske prestonice sedamnaestogodišnja Frida doživljava tešku saobraćajnu nesreću zbog koje će tri godine biti prikovana za krevet. Uprkos strašnoj fizičkoj patnji ona ne prestaje da slika na tronošcu posebno napravljenom za nju. Tada još i ne sanja da će postati velika Frida Kalo – slavna meksička umetnica poznata po svojim živopisnim portretima, žena kojom se Dijego Rivera dvaput ženio, jedina koja je uspela da ukroti njegovu vatrenu prirodu.Priča o ovoj izuzetno talentovanoj ženi buntovnog duha i nekonvencionalnog stila, Frida Kalo i boje života izjava je ljubavi, životu, umetnosti, slobodi i hrabrosti da se ona svaki dan iznova osvaja.

Frida Kalo - 5 zanimljivih činjenica

06.10.2021.

Kao jedna od najpoznatijih umetnica novijeg doba, Frida Kalo ima životnu priču koja je postala skoro isto toliko popularna kao i njena umetnost. Evo 8 zanimljivih činjenica o njenom životu. Detaljnije

Pošalji