frankenštajn ili moderni prometej

FRANKENŠTAJN ILI MODERNI PROMETEJ

Meri Šeli
Frankenštajn ili Moderni Prometej objavljen je davne 1818. godine i postao jedan od najčitanijih romana ikada. Meri Šeli je u ovom gotskom klasiku stvorila priču o naučniku Viktoru Frankenštajnu koji je, u potrazi za tajnom života, stvorio čudovište koje je postalo stravična kazna zbog pokušaja da se prevaziđu ljudska ograničenja.

Najpoznatija horor priča



Hladan znoj mi orosi čelo, zubi mi zacvokotaše a udovi se zgrčiše: pri bledoj i nejasnoj mesečevoj svetlosti ugledah strašno biće – bedno čudovište koje sam stvorio…



Frankenštajn ili Moderni Prometej Meri Šeli jedan je od najčitanijih romana svih vremena. To je priča o Viktoru Frankenštajnu, naučniku koji je želeo da otkrije tajnu života a stvorio strašno čudovište. Ono je postalo otelotvorenje užasa i kazne koja sledi kad se prekorače moralne granice ljudskog napretka.



Poput Prometeja, Viktor Frankenštajn je pobunjenik koji veruje u vlastite tvoračke potencijale i ima smelosti da prevaziđe ljudska ograničenja. Njegova intelektualna znatiželja i ambicija ne doprinose društvu već vode u propast i, kao njegov mitski preteča, on biva kažnjen zbog potrage za zabranjenim znanjem.



Još od objavljivanja 1818. čitaoci su bili fascinirani Frankenštajnovim čudovištem i zaintrigirani moralnim i etičkim pitanjima koja je roman pokrenuo. Ovaj gotski roman i klasik engleske književnosti tako je prerastao u književni mit, koji i danas živi kroz mnogobrojne pozorišne, filmske i medijske adaptacije.

Roditelji u senci Meri Šeli

19.04.2022.

"Što više bude jednakosti u svetu, biće više empatije i sreća će vladati u društvu." Detaljnije

Pošalji