financijska tržišta i institucije

FINANCIJSKA TRŽIŠTA I INSTITUCIJE

PRAKTIČNI UVOD U DJELOVANJE DANAŠNJIH FINANCIJSKIH TRŽIŠTA I INSTITUCIJA. POTIČE STUDENTE NA RAZUMIJEVANJE VEZA IZMEĐU TEORIJSKIH KONCEPATA I NJIHOVIH PRIMJENA U STVARNOM SVIJETU!
Iako je tekst znatno revidiran, u odnosu na prethodno izdanje i dalje ima one važne značajke koje ga čine najprodavanijim udžbenikom o financijskim tržištima i institucijama.
Poboljšavajući studentima analitičke sposobnosti i vještine rješavanja konkretnih zadataka, ovaj ih udžbenik priprema za uspješnu karijeru u financijskoj industriji ili uspješno međudjelovanje s financijskim institucijama, bez obzira kakav bio njihov posao.
Da bi pripremio studente za njihove buduće karijere, udžbenik pruža sljedeće značajke:
• Objedinjujući analitički okvir koji koristi nekoliko osnovnih načela da bi organizirao način razmišljanja studenata. Ta načela uključuju: problem asimetričnih informacija, sukobe interesa, transakcijske troškove, ponudu i potražnju, ravnotežu na tržištu imovine, efikasna tržišta, mjerenje rizika i upravljanje rizikom.
• Odjeljci Menadžer u praksi uključuju gotovo 20 praktičnih primjera koji naglašavaju pristup financijaša financijskim tržištima i institucijama.
• Pažljiv postupan razvoj modela omogućava studentima da lakše savladaju materiju.
• Visok stupanj fleksibilnosti omogućava profesorima da podučavaju predmet na način koji žele.
• Međunarodna perspektiva u potpunosti je uključena u tekst.
• Okvir Praćenje financijskih vijesti potiče studente na čitanje financijskih novina.
• Brojni primjeri povećavaju interes studenata primjenjujući teoriju na podatke i primjere iz stvarnog svijeta.
• Tekst se usredotočuje na utjecaj elektroničkih (računalnih i telekomunikacijskih) tehnologija na financijski sustav. Tekst snažno koristi internet pomoću Vježbi na internetu, izvora za slike i tablice s interneta i referenci na internetu koje se nalaze na marginama. Također uključuje posebne okvire E-financije koji objašnjavaju kako su promjene tehnologije utjecale na financijska tržišta i institucije.


Kratak sadržaj
Zašto proučavati financijska tržišta i institucije?
Pregled financijskog sustava
Što znače kamatne stope i koja je njihova uloga u vrednovanju?
Zašto se kamatne stope mijenjaju?
Kako rizična i ročna struktura utječu na kamatne stope?
Jesu li financijska tržišta efikasna?
Zašto postoje financijske institucije?
Zašto dolazi do financijskih kriza i zašto su one toliko štetne za gospodarstvo?
Središnje banke i Sustav federalnih rezervi
Provođenje monetarne politike: instrumenti, ciljevi, strategija i taktike
Tržišta novca
Tržište obveznica
Tržište dionica
Hipotekarna tržišta
Devizno tržište
Međunarodni financijski sustav
Bankarstvo i upravljanje financijskim institucijama
Financijska regulacija
Bankarski sektor: struktura i konkurencija
Industrija investicijskih fondova
Osiguravajuća društva i mirovinski fondovi
Investicijske banke, brokerske kuće i poduzeća rizičnog kapitala
Upravljanje rizikom u financijskim institucijama
Zaštita od rizika financijskim izvedenicama


FREDERIC S. MISHKIN profesor je bankarstva i financijskih institucija s počasnom titulom Alfred Lerner na Poslovnoj školi Sveučilišta Columbia. Od 2006. do 2008. bio je član Odbora guvernera Sustava federalnih rezervi. Također je istraživački suradnik u Nacionalnom uredu za ekonomska istraživanja i bivši predsjednik Istočnog udruženja ekonomista. Od stjecanja doktorata na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT) 1976. podučavao je na Sveučilištu u Chicagu, Sveučilištu Northwestern, Sveučilištu Princeton i Sveučilištu Columbia. Također je primio počasnu profesuru od Narodnog sveučilišta u Kini. Istraživanja profesora Mishkina bave se monetarnom politikom i njezinim utjecajem na financijska tržišta i ukupno gospodarstvo. Autor je više od dvadeset knjiga.
STANLY G. EAKINS ima veliko iskustvo kao financijaš, bio je potpredsjednik i revizor pri First National Bank iz Fairbanksa, kao i kreditni savjetnik za komercijalne kredite i kredite za nekretnine. Osnivač Denali Title and Escrow Agency, osiguravajuće kuće iz Fairbanksa, Aljaska, također je vodio poslovanje banke te je bio glavni financijski direktor višemilijunske građevinske kompanije. Profesor Eakins ima doktorat sa Državnog sveučilišta Arizona. Pridruženi je dekan Poslovnog koledža pri Sveučilištu East Carolina. Njegova se istraživanja prvenstveno bave ulogom institucija u korporativnoj kontroli i kako one utječu na investicijske aktivnosti. Također se bavi integriranjem multimedijalnih alata u obrazovanje te je za svoj rad primio nepovratne novčane potpore od Sveučilišta East Carolina.

Pošalji