filozofija kulture

FILOZOFIJA KULTURE

Nikola Kajtez
Kajtezove ideje su intrigantne u svetskim razmerama i pokazuju nam u kom duhu i pravcu treba da se razvija savremena filozofija. Filozofija duha njegova je četvrta knjiga u ovom serijalu.

Kajtez piše živim jezikom, jasno i jezgrovito, brižljivo i smelo... provokativno... originalno... ne izbegavajući nedvosmislene odgovore, ocene i definicije... Kajtezove ideje su intrigantne u svetskim razmerama i pokazuju nam u kom duhu i pravcu treba da se razvija savremena filozofija.
Aleksej Pavlovič Kozirjev, dekan Filozofskog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta M. V. LomonosovRazmatrajući opšte i specifične filozofske teme, Kajtez stimulativno, inspirativno i zanimljivo ukršta impresivno širok opseg oblasti: od fizike, tehnologije, informatike i kibernetike, preko hemije, biologije, genetike, medicine, fiziologije i ekologije, do spontane organizacije, kreativnosti, formalnog jezika, deduktivnog i induktivnog rezonovanja, semantike, društva i društvene organizacije, ekonomije, civilizacije, kulture, „poslednjih stvari“...prof. dr Aris Drajsman (C. Aris Chatzidimitriou-Dreismann), Tehnički univerzitet u BerlinuKajtezova filozofija je duboko i suštinski povezana sa radovima Bolcmana, Šredingera, Hajzenberga, Ajnštajna, Gedela, Prigožina, Maksvela, Cajlingera i drugih velikih istraživača prirode. Nikola Kajtez nedvosmisleno i nesumnjivo pripada ovom odabranom društvu.prof. dr Branko Kolarić, naučni savetnik,Univerzitet u Monsu, Institut za fiziku Univerziteta u BeograduTragajući za novim teorijskim konsekvencama ključnih koncepata savremene nauke (poput entropije, strele vremena i informacija), Kajtez gradi jednu smelu i relevantnu filozofiju.prof. dr Iv Kudano (Yves Caudano), Univerzitet u NamuruInspirativna i duboka teorijska razmišljanja… argumentovana kritika… valjano dokumentovano… uzorna erudicija i filozofska kultura… bogati sadržaj i stil… produbljene i dobro organizovane refleksije...akademik Mihailo MarkovićOsoben sintetički pristup… lucidno, odmereno i ubedljivim razlozima potkrepljeno… odnegovan, književno doteran jezik… jasno, logično, efektno…akademik Nikola MiloševićKajtezova petotomna Enciklopedija filozofskih nauka je, koliko nam je poznato, prva u svetu integralna kritičko-sintetička studija filozofskih disciplina!prof. dr Mirko Zurovac, Univerzitet u BeograduKajtezova Enciklopedija filozofskih nauka je knjiga kakva se pojavljuje jednom u hiljadu godina.prof. dr Saša Radojčić, Univerzitet umetnosti u Beogradu

Pošalji