faktomontaže

FAKTOMONTAŽE

Biserka Rajčić
Podelite:

I u ovoj knjizi nekim ličnostima bavim se više puta. Prilazim im iz raznih uglova, povodom različitih događanja u njihovim životima, kao npr. Vitkjeviču, Gombroviču, Pajperu, Brunu Jasjenjskom, Debori Fogel, nobelovki Vislavi Šimborskoj, Herlingu-Gruđinjskom ili filozofu Lešeku Kolakovskom, pozorišnim režiserima Grotovskom, Kantoru, Šajni, kompozitoru Pendereckom…

U više mahova pisala sam o umetničkim „parovima“, kao npr. o Janu Kasproviču i njegovoj ruskoj ženi Mariji, Vislavi Šimborskoj i Kornelu Filipoviču, Filipoviču i Mariji Jaremi, njegovoj prvoj ženi, značajnoj avangardnoj slikarki 20-og veka.

Posvetila sam tekst i problemu sudbine, kroz opis života književnih ličnosti i ličnosti pisca, kao u slučaju Franca Kafke i Gustava Herlinga-Gruđinjskog.

Veoma me privlače umetnici koji se bave različitim umetničkim oblastima, npr. Šimborska kao tvorac sjajnih kolaža, Slavomir Mrožek kao crtač, Tomas Venclova kao značajan istoričar poljsko-litvanskih istorijsko-kulturnih odnosa, Aleksandar Flaker kao veliki poznavalac ruske književnosti i ruskog formalizma ili Dmitrij Mereškovski i njegova supruga Zinaida Hipius sa svojim salonima u Petrogradu i Parizu, koje su negovali i posle Oktobarske revolucije, kada su saloni ne samo u Rusiji već i u Francuskoj izgubili značaj koji su vekovima imali.

Biserka Rajčić

Pošalji