fabrika za flaširanje vina organizuje izlet

FABRIKA ZA FLAŠIRANJE VINA ORGANIZUJE IZLET

Beril Bejnbridž
Roman Fabrika za flaširanje vina organizuje izlet prvi je roman britanske autorke Beril Bejnbridž (1932–2010), jedne od napriznatijih britanskih autorki XX veka, preveden na srpski jezik.

Frida i Brenda žive zajedno u iznajmljenom jednosobnom stanu i rade u londonskoj fabrici za flaširanje vina čiji je vlasnik Italijan, a Italijani su i skoro svi zaposleni u fabrici. Dve Engleskinje razmrdavaju uobičajenu radničku svakodnevicu u fabrici jer svaka na svoj način uznemiruje muškarce. Frida je bučna, kritična, otresita i nikome ne ostaje dužna, dok je Brenda naizgled u njenoj senci, tiha je i kruta prema ljudima. Odnosi među junakinjama i junacima romana kulminiraće na izletu koji će na Fridin predlog organizovati fabrički radnici. Prepoznatljiv engleski humor izvire sa stranica ovog romana, koji ipak na kraju obelodanjuje ono što je sve vreme u pozadini tog savršenog berilovskog književnog smeha – ravnodušnost prema drugim bićima, beskarakternost, prevara, nasilništvo, laž i korupcija jesu ključni oslonci na kojima počiva i traje savremeni svet.

Za Beril Bejnbridž u potpunosti važi ono što je za nju napisao Majkl Holrojd: „Beril je pravi originalni književni glas, istinski ozbiljna komediografkinja čije se sve knjige završavaju tragedijom.”

„Beril Bejnbridž vešto obuzdava rečenicu i u potpunosti vlada svojim talentom. Ona se poigrava s čitaocima, u isto vreme ih uznemiravajući i očaravajući. Reč je o veličanstvenom umeću. Ukratko, vrhunska proza.”

 

 

FABRIKA ZA FLAŠIRANJE VINA ORGANIZUJE IZLET, Beril Bejnbridž

14.01.2020.

Roman Fabrika za flaširanje vina organizuje izlet prvi je roman britanske autorke Beril Bejnbridž (1932–2010), jedne od napriznatijih britanskih autorki XX veka, preveden na srpski jezik. Detaljnije

Pošalji