evropska krajnja desnica 1945 2018

EVROPSKA KRAJNJA DESNICA 1945-2018

Jovo Bakić
Evropska krajnja desnica 1945-2018 sociologa Jova Bakića, analitički je osvrt na stanje desnice u zapadnoevropskim zemljama. Bakić kroz dvadesetak poglavlja obuhvata period od Drugog svetkog rata do danas. Evropska krajnja desnica daje uporednu analizu istorije i društvenih uslova, u zavisnosti od trenutka nastanka i razvoja.

Knjiga je svestrana uporedna analiza istorijata, društvenih uslova, ideologije i prakse savremene krajnje desnice od kraja Drugog svetskog rata do danas u evropskim državama (izuzev poslesocijalističkih). Dok se u prvim državama desnica može pratiti od 1945, u potonjim je prisutna tek od 1990-te i pokazuje drugačiji razvoj. U dvadesetak sistematski raščlanjenih poglavlja analizirano je stanje krajnje desnice u glavnim zapadnoevropskim zemljama: Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Španiji, Grčkoj Portugaliji, Švajcarskoj, Holandiji, Finskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj. Izlaganje materijala nije eklektično nego je analitički komparativno.

NI MUSOLINI SE NIJE NAMETNUO SILOM: Sociolog Jovo Bakić predstavio knjigu o evropskoj krajnjoj desnici

04.07.2019.

Poznati sociolog koji je poslednjih sedmica u fokusu pažnje javnosti zbog svojih stavova o revolucionarnoj promeni mafijaške vlasti Jovo Bakić, zbog kojih je pozivan i u policiju na informativni razgovor, predstavio je svoju novu knjigu „Evropska krajnja desnica (1945 – 2018)“. Detaljnije

Pošalji