energija slobode stvaralačka biografija đorđa marjanovića

ENERGIJA SLOBODE: STVARALAČKA BIOGRAFIJA ĐORĐA MARJANOVIĆA

Marijana Dujović
Energija slobode: stvaralačka biografija Đorđa Marijanovića vodi nas u vreme posleratne Jugoslavije, objašnjavajući fenomen vrtoglavog uspona pevača o kome je kritika pisala kao nenadarenom scenskom klovnu. Upravo zbog svog scenskog nastupa, potpuno drugačijeg od svih u to vreme na ovim prostorima, Đorđe Marijanović ušao je u legendu. Knjiga Marijane Dujović prati njegov život i rad iz ugla vremena u kome je dostigao slavu, bez nepotrebnih i trivijalnih podataka iz njegovog ličnog života.
Podelite:

 

Kako je mladić tako skromnih vokalnih mogućnosti ostvario takav, skoro holivudski uspeh?
Đorđe Marjanović na sebe skreće pažnju krajem pedesetih, kada je skinuo svoj sako i zavitlao ga u publiku. Ova je reagovala jedinstveno, zaljubila se u njega zauvek, bez obzira što su medijski poslenici uglavnom mislili da je reč o scenskom klovnu i nenadarenom pevaču. No, Đorđe je vremenom izrastao u vrhunskog šoumena, kompletnog scenskog umetnika kakvog popularna muzika nikad ranije na ovim prostorima nije imala; zauvek je promenio estradu i ovdašnju popularnu muziku. Čaroliju ritma Zapada pomešao sa poetikom slovenske duše. To je naišlo na prijem preko svih očekivanja. Trasirao je put rokenrolu i bio prvi u socijalističkoj epohi koji je osetio sve dimenzije neviđene (a ne programirane) slave i popularnosti.

Knjiga Marijane Dujović je muzikološka studija u okvirima popularne muzike na našim prostorima u razdoblju od ‘50ih godina do današnjih vremena, čiji je glavni fokus pevač Đorđe Marjanović. Namera autorke je da integriše sve do sad poznate informacije o pevaču u jednu knjigu, prikaže neka novasaznanja, pri čemu je napravljena selekcija podataka, tako da trivijalne priče nisu deo ove knjige.Težište nije na dogodovštinama iz života pevača, već na prikazivanju šireg konteksta, odnosno vremena u kojem je Đorđe Marjanović delovao, u cilju sagledavanja njegove monumentalne popularnosti u Jugoslaviji (i šire) tokom druge polovine XX veka.

 

Pošalji