emocije za decu knjiga pesama

EMOCIJE ZA DECU: KNJIGA PESAMA

Jelena Višekruna

Na osnovu kapitalne knjige Emocije Zorana Milivojevića nastala je zanimljiva knjiga pesama Emocije za decu autorke Jelene Višekrune, pedagoga i dečjeg integrativnog psihoterapeuta, sa ilustracijama Nade Dokić.

Emocionalna pismenost je ključ za uspešan život i na odraslima je da deci na adekvatan i njima primeren način pomognu da što bolje shvate svoja osećanja, a ova knjiga će im u tome pomoći. Razvijanje emocionalne pismenosti kod dece, što podrazumeva pre svega imenovanje i prepoznavanje emocija, izuzetno je važno, budući da je emocionalno zdravlje osnova psihološkog i socijalnog razvoja dece. Knjiga sa dopadljivim i duhovitim pesmicama, kao i odgovarajućim crtežima Emocije za decu može roditeljima olakšati važan zadatak upućivanja dece na značaj poznavanja emocija. Ova nevelika knjiga u štampi je dvostrano orijentisana tako da je tekst pesmica pisan i ćirilicom i latinicom.

Kada učimo decu da prepoznaju i imenuju svoje i tuđe emocije doprinosimo njihovom mentalnom zdravlju, uspehu i sreći. Pomažući im da shvate kako emocije utiču na odluke i ponašanja, ukazujemo im na važnost adekvatne emocionalne reakcije i kontrole emocija u situacijama koje život donosi. Razumevanje i prihvatanje kako prijatnih tako i neprijatnih osećanja omogućava detetu da bolje razume i prihvati sebe, druge i svet koji ga okružuje.

Knjiga Emocije za decu ima za cilj da deci, na njima blizak i zanimljiv način, čitanjem pesmica i praćenjem ilustracija, predstavi vezu između misli, emocija i ponašanja i pomogne im u prevenciji emocionalnih poteškoća.

Pošalji