elijevo obećanje

ELIJEVO OBEĆANJE

Ronald Balson H.
Dobitnik Nacionalne jevrejske nagrade, pisac Ronald Balson, vraća se trijumfalno s Elijevim obećanjem, opčinjavajućom sagom o holokaustu i posledicama koje se protežu kroz decenije i preko kontinenata. Čitaoci neće moći da ispuste ovu knjigu iz ruku, napeto će okretati strane u želji da saznaju sudbinu porodice Rozen. Balsonovo temeljno istorijsko istraživanje, živopisna proza i neza-boravni likovi dodatno učvršćuju njegovo mesto među uvaženim piscima istorijske proze.

Elijevo obećanje je vešto napisan istorijski roman čija se radnja proteže kroz tri različite dekade: u Poljskoj za vreme nacističke okupacije, u Američkoj zoni u posleratnoj Nemačkoj i u Sjedinjenim Državama za vreme rata u Vijetnamu. Ronald H. Balson istražuje uticaj rata na ljudske živote, probleme preživelih i neprolaznu snagu porodični veza.
Godina 1939: Eli Rozen sa suprugom Ester i sinom živi u poljskom gradu Lublinu, gde njegova porodica poseduje ciglanu. Nacisti Eliju oduzimaju ciglanu, a njen novi vlasnik postaje neprincipijelni kolaboracionista Maksimilijan Poleski. Poleski je obećao porodici Rozen bezbednost ukoliko Eli nastavi da upravlja ciglanom. Hoće li Poleski održati reč ili će se sve završiti izdajom i tragedijom?Godina 1946: Eli se sa sinom nalazi u savezničkom logoru za raseljena lica u Nemačkoj i nada se da će dobiti američku vizu. Njegova žena je nestala tokom rata. Jedan crnoberzijanac prodaje ilegalne vize u okolnim logorima; da li on zna šta se dogodilo Elijevoj ženi?Godina 1965: Eli je iznajmio sobu u Olbani parku, u Čikagu. Nalazi se na tajnom zadatku. Strpljivo, promućurno i usredsređeno kreće se po nepoznatom terenu i bavi opasnim političkim zakulisnim radnjama u potrazi za istinom. * * * „Dobitnik Nacionalne jevrejske nagrade, pisac Ron Balson, vraća se trijumfalno s Elijevim obećanjem, opčinjavajućom sagom o holokaustu i posledicama koje se protežu kroz decenije i preko kontinenata. Čitaoci neće moći da ispuste ovu knjigu iz ruku, napeto će okretati strane u želji da saznaju sudbinu porodice Rozen. Balsonovo temeljno istorijsko istraživanje, živopisna proza i neza-boravni likovi dodatno učvršćuju njegovo mesto među uvaženim piscima istorijske proze.“ Pam Dženof, književnica

Pošalji